Hrvatska

Hrvatska je službeno od Francuske preuzela šesti ‘Rafale’

Hrvatska je službeno od Francuske preuzela šesti 'Rafale'

Ministarstvo obrane objavilo je na platformi X kako je u hrvatskom vlasništvu prvih šest aviona Rafale.

-Republika Hrvatska službeno je od Francuske Republike preuzela šesti višenamjenski borbeni avion Rafale i tako je u hrvatskom vlasništvu prvih šest aviona – istaknuo je MORH.

U siječnju je ministar Ivan Anušić objavio da je peti višenamjenski borbeni avion Rafale službeno postao dio Hrvatske vojske. Na društvenim mrežama tada se oglasio i HDZ koji je podsjetio da će eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brojati 12 višenamjenskih borbenih aviona 4.5+ generacije, piše Večernji list.

-Rafale će letjeti nebom i na obljetnicu Bljeska i na Dan državnosti i na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti! – napomenuli su.

 

Inače, Saborski Odbor za obranu u petak je jednoglasno podržao nabavu osam višenamjenskih helikoptera UH-60M Black Hawk.

Članovi tog Odbora jednoglasno su dali mišljenje za pokretanje postupka za donošenje odluke o nabavi helikoptera kojima se istočna vojna tehnologija zamjenjuje zapadnom, stoji na stranicama MORH-a.

Nakon što je State Department odobrio hrvatskoj Vladi moguću inozemnu vojnu prodaju helikoptera UH-60M Black Hawk te pripadajuće opreme i usluga, mišljenje saborskog odbora prvi je korak u postupku do donošenja odluke Vlade o nabavi tih helikoptera.

.Neophodno je istočne helikoptere zamijeniti onima zapadne proizvodnje, neophodno je jačati sve sastavnice Hrvatske vojske. Nabava helikoptera Black Hawk još jednom potvrđuje strateško partnerstvo sa SAD-om, kao i predanost Vlade RH ulaganjima u Hrvatsku vojsku – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na Odboru za obranu.

Riječ je o nabavi osam helikoptera Black Hawk ukupne vrijednosti 273,8 milijuna dolara. Vlada SAD-a osigurala je financijsku pomoć u iznosu od 139,4 milijuna dolara, što čini 51 posto potrebnih financijskih sredstava, a preostalu svotu osigurat će Ministarstvo obrane u trogodišnjem proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. godine.

Isporuka svih osam Black Hawkova očekuje se tijekom 2028. godine.

Projekt opremanja višenamjenskim helikopterima UH-60 M Black Hawk pokrenut je 2018. godine radi zamjene helikoptera Mi-8/17 istočnog podrijetla helikopterima zapadne proizvodnje.

Ta prva četiri Black Hawka isporučena su 2022., a nabavljena su, također, na način da je za dva helikoptera financiranje osigurala Vlada SAD-a, a dva je kupila Vlada RH, odnosno Ministarstvo obrane.

Foto Morh, X

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist