Hrvatska

Počeli online upisi u prvi razred

Počeli online upisi u prvi razred

Na razini svih županija, osim Grada Zagreba koji će s online upisima započeti iduće godine, upisi u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. provode se elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole, stoji na stranici e-građani.

-22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole. Roditelji će moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred osnovne škole, sve do 31. ožujka 2024. godine. U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu i škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta – ističu na stranicama.

Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi, a to su izborni predmeti te produženi boravak i slično.

-Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u različitu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području. Važno je da su prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama otvorene od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine. Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole od 22. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine, roditelji će moći podnijeti i  zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred osnovne škole te zahtjev za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred osnovne škole. S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju mogućnost prijave za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih. Za sve info oko prijave na e-Građane pišite na adresu elektroničke pošte – navode.

Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović