KulturaUrednički izbor

ANA KUZMAN Specifični smo po našoj kreativno-poticajnoj energiji

ANA KUZMAN Specifični smo po našoj kreativno-poticajnoj energiji

Pred 35-godišnjom Anom Kuzman, ravnateljicom Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, treći je, odnosno drugi mandat. Njeno imenovanje potvrdili su gradski vijećnici na redovnoj sjed­nici koja je održana 4. studenog. Tom prilikom Kuzman predstavila je oko­snice svog četverogodišnjeg programa što su, prije svega, prema njezinim rije­čima, izložbe iz fundusa Muzeja. Kako je najavila nastavit će se suradnja i s drugim muzejskim institucijama te će pri tom biti domaćini gostujućih izložbi npr. Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Muzeja krapinskih neandertalaca. Posebna pozornost kao i ranijih godina bit će, istaknula je, posvećena najmlađim posjetiteljima kroz ciklus edukativnih pokretnih izložbi kao i publikaciju o bijeloj čiopi. U suradnji sa stručnjacima Udruge Hyla plani­rana je i objava monografije o leptirima Dubrovačko-neretvanske županije, a nastavit će se i s radom na terenskom prikupljanju građe, publiciranju znan­stvenih i stručnih radova, razvijanju novih pedagoških programa… O svemu navedenom te položaju PMD-a na kul­turnoj mapi Grada, ispričala je aktu­alna ravnateljica za čitatelje DuLista. ­

Na početku svog mandata kao v.d. ravnateljice susreli ste se sa zahtjevnim radovima na obnovi. Osim zgrade osuvremenili ste i postav. Koliko mogu primijetiti zalažete se za metodu kombinira­nja starog i novog te često posežete za multimedijom prilikom izložbi, a poznati ste i po izuzetnoj kreativ­nosti muzeološkog svjetonazora…
U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik u razdoblju od studenoga 2014. do srp­nja 2015. godine odvijali su se radovi u sklopu EX.PO AUS projekta, prekogra­ničnog projekta sufinanciranog sred­stvima Europske unije u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007 – 2013. U EX.PO AUS pro­jekt uključeno je 12 partnera iz sedam država na Jadranu, a Grad Dubrovnik je kao vodeći partner investirao sred­stva u iznosu od 1,4 milijuna kuna u pilot projekt Energetska učinkovitost zgrade Prirodoslovnog muzeja Dubrov­nik. Projekt je uključivao radove na izmjeni prozora, popravcima vrata, nabavi novih LED rasvjetnih tijela te ugradnji sustava grijanja i hlađenja kako bi se smanjila potrošnja energije te poboljšao energetski razred objekta. Stoga je za potrebe projekta izrađen energetski certifikat te je zgrada Pri­rodoslovnog muzeja Dubrovnik bila prva građevina unutar zidina za koju je isti ishođen. Izvođenje građevin­skih radova predstavljalo je velike iza­zove za djelatnike Muzeja. Prvobitno je trebalo obaviti niz mjera kako bi se izmjestila te zaštitila muzejska građa i imovina. Iz razloga što je muzejska građa ostala unutar zgrade, radovi su se odvijali postepeno, odnosno kat po kat, počevši od prizemlja prema pot­krovlju zgrade. Kako su radovi napre­dovali tako su se izlošci uzastopno raz­miještali. Tijekom radova obavljane su svakodnevne kontrole muzejske građe i imovine. Unatoč građevinskim rado­vima, povodom manifestacije Noć muzeja 2015. Muzej je iznimno, na jednu večer otvorio svoja vrata publici te je realizirana izložba Riječna kor­njača. Također, zbog nemogućnosti održavanja edukativnih programa u Muzeju, većina ih je realizirana u pro­storima vrtića te osnovnih i srednjih škola. Po završetku radova i čišćenja, muzejska je građa vraćena na prvo­bitno mjesto te je provedena dezin­sekcija svih prostora, a Muzej osposo­bljen za ponovni rad. Iako je Muzej za javnost bio zatvoren devet mjeseci, a uvjeti rada u samoj zgradi bili otežani, ovaj projekt iznjedrio je rezultat od iznimog značaja, a to je pružanje opti­malnih uvjeta za čuvanje/pohranu i izlaganje muzejske građe. Naime, prirodoslovni muzejski predmeti su između ostalog iznimno osjetljivi na utjecaj vlage, temperature i svjetlosti, a ti su rizici svedeni na minimun uvođe­njem mogućnosti reguliranja optimal­nih uvjeta tj. temperatura, vlažnost i osvjetljenje. Također, osigurani su pri­mjereni uvjeti za boravak posjetitelja u Muzeju, ali i za rad muzejskog osoblja.
Kod stvaranja postava izložbi vodimo se uvažavanjem zahtjeva publike današnjice koji zasigurno uključuju nešto drukčiji način izlaga­nja kao i korištenje multimedije. Sma­tram da muzej mora odražavati vri­jeme u kojem živimo te posljedično tome koristiti suvremene alate za pri­jenos informacija. Multimedija nam pomaže da na jednostavniji i zanimlji­viji način interpretiramo temu izložbe te da korisnici muzejskog sadržaja spontano usvajaju znanje. To je velika prednost koju imaju nove tehnologije. Međutim, ne smijemo zanemariti zna­čaj samog muzejskog predmeta, odno­sno muzejske građe na kojoj je ipak najveći naglasak prilikom izlaganja. Taj spoj starog i novog, uz dozu krea­tivnosti u likovnom postavu proteže se kroz većinu naših izložbi.

Koliko Prirodoslovni muzej Dubrovnik privlači naše sugrađane te turiste?
U prvih deset mjeseci ove godine imali smo 32.926 posjetitelja čime je postignuta najveća posjećenost od osnutka Muzeja. Za usporedbu, tije­kom cijele prošle godine Muzej je vidjelo 26.011 posjetitelja. To je zaista impresivan broj te slobodno možemo reći da Muzej itekako privlači posjeti­telje. Najveći dio posjetitelja su turi­sti koji koriste Dubrovačku karticu i Jedinstvenu ulaznicu za muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik. U razdoblju godine izvan turističke sezone Muzej uglav­nom posjećuju naši sugrađani, pre­težno djeca i mladi. Razlog je taj što Muzej nudi niz kreativno-edukativ­nih programa namijenjenih upravo tim dobnim skupinama. Obilježavamo manifestacije poput Noći muzeja, Međunarodnog dana muzeja, Festi­vala znanosti, Edukativne akcije Sek­cije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, organiziramo pedagoške programe uz relevantne datume kao Međuna­rodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode, Dan planeta Zemlje i sl., te kreiramo vlastite edukativno-kreativne programe poput Nastave u Muzeju, Kreativnog ljeta u Muzeju i sl. Također, organiziramo i stručna vod­stva po aktualnim izložbama prilago­đena različitim uzrastima, od najmla­đih posjetitelja do pripadnika treće životne dobi.

Koji Vam je projekt za Vašeg man­data bio najdraži? Što biste još željeli ostvariti, koju biste izložbu željeli postaviti?
Jako je teško, odnosno nemoguće izdvojiti samo jedan projekt. Iznimno sam ponosna na svaku vlastitu izložbu koju smo realizirali. U proteklih deset godina otkad Muzej djeluje otvoreno je 12 vlastitih izložbi: Kolika je bila tuna u našemu Muzeju?, Glede morske žabe/Zaboravljeni slučaj 1894., Ribe dubrovačkog kraja, Tko su lesepsijski migranti?, Šum mora, Na čast Gradu, Riječna kornjača, Pod pritiskom, Zaro­nimo, Lepidoptera, Domi sum i Tijelo moga tijela. Iza svake od njih stoji ogro­man rad i posvećenost, ponekad i u trajanju od nekoliko godina, poglavito kod izložbi iz fundusa. Osim vlastitih, u Muzeju je upriličeno i 25 gostujućih izložbi u suradnji s drugim muzejima, institucijama i umjetnicima.
Istaknula bih dugogodišnju među­muzejsku suradnju s Hrvatskim pri­rodoslovnim muzejom čije smo izlož­bene uspješnice ugostili. Riječ je o izložbama: Otrov i lijek skriven u biljci,…nema vlažnih staništa, nema ni ptice močvarice…, Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih i Žohari – svijet koji ostaje. Iznimna nam je čast bila ugostiti i izložbu Muzeja krapinskih nean­dertalaca pod nazivom 120 godina kra­pinskog pračovjeka i ujedno u našem Gradu proslaviti obljetnicu jednog od najvažnijih otkrića svjetskog kulturnog značaja. ­
Moja velika želja je realizirati stalni postav Prirodoslovnog muzeja Dubrov­nik. Riječ je o vrlo zahtjevnom, ali izve­divom projektu. Prvi korak ka ostva­renju tog cilja je obogaćivanje našeg fundusa, odnosno prikupljanje novih primjeraka. Tako je 2015. godine for­mirana Zbirka kukaca za koju je pri­kupljen zavidan broj primjeraka lep­tira, vretenaca i kornjaša s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Osim toga, prikupljaju se primjerci i za Zbirku riba, Zbirku algi te se planira provođenje projekta intenzivnog pri­kupljanja primjeraka za Zbirku meku­šaca. Zbog opsežnosti izrade stalnog postava Muzeja ne može se sa sigur­nošću utvrditi kada će moći biti reali­ziran, međutim zasigurno ćemo težiti da bude odraz bogate prirodoslovne povijesti Dubrovnika kao i suvremenih načela skrbi o kulturnoj baštini.

Postavljanje izložbe uz svakod­nevne ravnateljske obaveze, pret­postavljam, nije nimalo lako. Imate li podršku ostalog osoblja i kada ćete se ponovno odvažiti na taj podvig?
Uz ravnateljske obveze nije lako uskla­diti i autorske projekte, poglavito izložbe. Svaka izložba podrazumijeva i zahtijeva posvećenost, veliku količinu rada, energije i vremena. Međutim, za mene osobno stvaranje izložbi pred­stavlja najljepši dio muzejskog posla. Rad na izložbi predstavlja poseban iza­zov u interpretiranju muzejske građe, posebice kada se kao autor upustite i u izradu likovnog postava tj. kada se odvažite pokazati svoju kreativnost.
Kod realizacije izložbi na neki način su uključeni svi djelatnici Muzeja, koji se uvijek međusobno podupiru. Takva je atmosfera važna i vjerujem da bi u protivnom i rezultati našeg rada bili drukčiji.
Do sada sam imala dvije vlastite izložbe te sam u suradnji sa svojim kolegama kao koautorica realizirala još tri izložbe. Nova izložba u kojoj koau­torski sudjelujem je izložba Hranite­lji Grada koja će se u Muzeju otvoriti 22. studenog. Riječ je o multimedijal­noj izložbi koja je dio europskog pro­jekta Slow Food Srednja Europa: kul­tura, baština, identitet i hrana. Izložba će se realizirati u suradnji s Udrugom Kinookus i Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om.
Okosnicu izložbe čine video-inter­vjui s osobama koje na različite načine baštine znanja, vještine, priče i povijest dobrim dijelom zaboravljene i zapo­stavljene, ali neizmjerno bogate gastro-kulturne baštine dubrovačkog kraja.

Mi laici zapravo i ne znamo točno što sve obuhvaća posao ravnateljice. Po čemu je Prirodoslovni muzej Dubrovnik specifičan? Što Vas kao ravnateljicu ispunja, a što Vam predstavlja osobit izazov?
U osnovi posao ravnateljice podra­zumijeva organizaciju i vođenje rada te poslovanja Muzeja, usvajanje pro­grama rada i financijskog plana, dono­šenje pravilnika i drugih akata, podno­šenja izvješća, sklapanje i raskidanje ugovora, donošenje odluka i zaklju­čaka i sl. Također, ravnateljica odgo­vara za zakonitost rada, vodi stručni rad, odlučuje o ulaganjima i nabavi opreme te osnovnih sredstava, izdaje naloge djelatnicima o izvršavanju poje­dinih poslova i sl. Uz sve navedene dužnosti, kao ravnateljica Prirodo­slovnog muzeja Dubrovnik, skrbim o zbirkama za koje sam zadužena, sudje­lujem u terenskim prikupljanjima, edukativnim programima te stvara­nju izložbi. U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik trenutno su zaposlene četiri osobe, od čega tri kao stručne djelat­nice i jedna administrativna djelatnica. Iz tog razloga kao ravnateljica obavljam i veliki dio poslova koje nisu isključivo u opisu posla tog radnog mjesta.
Usudila bih se reći da je Prirodo­slovni muzej Dubrovnik specifičan po posebnoj kreativno-poticajnoj energiji koju odašilje.
Kao ravnateljicu me ispunja svaki kvalitetno odrađen projekt te surad­nje koje smo ostvarili s drugim insti­tucijama. Raduje me mogućnost uče­nja i napredovanja, kao i kreiranja kulturne ponude našeg Grada. Osobit izazov predstavlja mi realizacija veli­kih i zahtjevnih projekata koje iznjedre moje malobrojne, ali uistinu vrlo vri­jedne djelatnice.

Kako dišete po pitanju financira­nja? Osim Grada Dubrovnika, ima li Prirodoslovni muzej Dubrovnik još neke partnere i sponzore pomoću kojih realizira projekte?
Muzej se najvećim dijelom financira iz proračuna Grada Dubrovnika (97,6 %), a manjim dijelom iz državnog prora­čuna od sredstava Ministarstva kulture RH (1,2 %) te od vlastitih prihoda (1,2 %). Naglasila bih kako je neizmjerno bitno uvažavanje značaja kulturne ponude Grada i njezino financiranje. Kulturna ponuda i aktivnosti na području kul­ture osnova su na kojoj počiva Dubrov­nik kao destinacija. Zaista je pohvalno da gradska uprava itekako prepoznaje potrebe svojih ustanova u kulturi i na taj način nam omogućuje nesmetan i kvalitetan rad. Smatram da je svako ulaganje u kulturu dobra investicija koja se višestruko vrati. Bez obzira na činjenicu što Osnivač za potrebe Muzeja izdvaja dostatnu svotu novaca, mišljenja sam da treba raditi i na diver­sifikaciji izvora financiranja, uključiva­njem donatora i sponzora kao i pove­ćanjem vlastitih prihoda jer se time otvara mogućnost za realizaciju dodat­nih muzejskih projekata.

Kakvi su planovi za budućnost s obzirom na nedostatak prostora za depoe. Radite li možda na plano­vima za dvorišno proširenje i nado­gradnju muzeja?
Muzej se nalazi u Androvićevoj palači čija kvadratura iznosi gotovo 1000 metara četvornih te za sada u potpu­nosti odgovara potrebama smještaja i izlaganja muzejske građe. Pretpo­stavljam da će se s vremenom, kako se fundus Muzeja bude širio, javiti i problem prostora za smještaj građe. Također, dugoročno gledajući bilo bi poželjno da Muzej posjeduje i prostor u kojem će se nalaziti vrt, odnosno bota­nički dio, kao i znanstveni park, zatim, podjedinica koja će biti namijenjena isključivo najmlađima, itd. Realno, to zasigurno pripada daljoj budućnosti. Trenutno smo usmjereni preuređenju postojećeg atrijskog prostora i muzej­ske prodavaonice, što ćemo nastojati realizirati u narednom razdoblju.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 13. studenog 2019.

Pročitajte još

Ivo Orešković predstavlja knjigu o Crvenom križu Dubrovnik u Domovinskom ratu

Dulist

LEROVO ‘ČITANJE GRADA’ Bilješke dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića

Dulist

U KNEŽEVOM DVORU Promocija albuma Bonačić/Corvino/Lipić

Dulist