AktualnoUrednički izbor

STRUKA TVRDI Novogradnje mogu izdržati potres jačine 9 stupnjeva po Mercalliju

STRUKA TVRDI Novogradnje mogu izdržati potres jačine 9 stupnjeva po Mercalliju

Jaki potres magnitude 6,3 po Richteru probudio je stanovnike Dubrovnika i okolice nešto prije 4 sata ujutro ovoga utorka. Epicentar potresa zabilježen je u okolici albanskog Drača, a dubrovačko je područje dobro zatre­sao i trajao je dugo. Tri sata kasnije, oko 7.10 sati dogodio se još jedan potres magnitude 5,4, a osjetio se ponovno i na dubrovačkom području. Sta­novnike Dubrovnika i okolice ‘pogodio’ je još jedan potres magnitude 5.4, koji je zabilježen u 10.19 sati, ovoga puta s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Her­cegovini. Upravo je ovaj potres, koji se osjetio diljem Dalmacije, posebno uznemirio Dubrovčane. Pojedini su se počeli pribojavati scenarija iz 1979. godine. Albanija je zabilježila znatne materijalne štete, posebno na području Drača, a nažalost, i ljudske žrtve te je velik broj stanov­nika evakuiran iz svojih domova. Serija aktivnih potresa u Albaniji nastavila se tijekom cijelog utorka.

Inženjer građevine i licencirani sta­tičar Mišo Miljak ističe kako su propisi u Republici Hrvatskoj najstroži po pitanju potresa na području Europske unije. Sve što se radi u posljednjih 15 do 20 godina je izuzetno kvalitetno, rekao je Miljak. Zbog toga mogu izdržati izni­mnu jačinu potresa. Sve ovisi kako su nove zgrade projektirane.

— U našoj Županiji postoje zone potresa intenziteta od 8 stupnjeva te 9 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici (MCS). Dubrovnik je u kritičnoj zoni. Prema tome se zgrade projektiraju kako bi mogle izdržati jačinu potresa od 9 stupnjeva po Mercalliju. Naši su propisi toliko strogi da se svugdje u prinicipu rade armirane betonske konstrukcije. To je sve doneseno na temelju iskustva nastala nakon potresa iz Skoplja i Banja Luke. Sada su koefi­cijenti sigurnosti duplo veći nego prije 40 godina – rekao je Miljak. Napomi­nje kako se statika sastoji od otpornosti materijala, deformabilnosti, uporablji­vosti i trajnosti.

— Svaka deformacija je u sklopu dozvoljene. I uvijek, kad zgrada ima deformacije u elastičnoj zoni, onda nema nikakvih problema jer se vrati u prvobitno stanje – govori Miljak te zaključuje: ‘Hrvatska ne treba brinuti o potresu’.

Više pročitajte u novom izdanju DuLista koji je na kioscima.

Pročitajte još

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist