Politika

Ako novu dvoranu dobijemo do 2025., Vlahušić i Potrebica časte vijećnike večerom

Ako novu dvoranu dobijemo do 2025., Vlahušić i Potrebica časte vijećnike večerom

Vrlo je upitno hoće li se nova multifunkcionalna dvorana u Gospinom polju za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva uspjeti izgraditi do 2025. Bojazan su izrazili i gradski vijećnici, među njima i Marko Potrebica koji je rekao kako ju je moguće izgraditi u roku, ali za sad samo teoretski.
Naime, o Prijedlogu odluke o stavljanju izvan snage Odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja „Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje“ i Prijedlogu odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje te s tim u vezi izmjena i dopuna PPU-a Grada Dubrovnika i GUP-a Grada Dubrovnika govorilo se u zajedničkoj raspravi na Gradskom vijeću.
Pročelnik Božo Benić istaknuo je da je u prosincu 2021. godine Gradsko vijeće donijelo odluku o izradi dopuna i izmjena detaljnog plana uređenja Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje.
-Odmah nakon stupanja odluke, započet je postupak izrade Detaljnog plana uređenja.Nakon niza varijantnih rješenja, s obzirom na vrlo ograničena infrastrukturna i druga pitanja nije bilo moguće postići zadovoljavajuće urbanističko uređenje u okviru izmjena i dopuna detaljnog plana, kao i s obzirom na neriješene imovinsko pravne odnose, odnosno dobar dio zemljišta je je u povratu i slijedom čega nitko ne može njime raspolagati. Tom odlukom nismo mogli postići rješenje koje bi jamčilo skoru realizaciju sportske dvorane koja je strateški projekt Grada Dubrovnika. U tom smislu prijedlog je da se ova odluka koja je donesena stavi izvan snage i da se pokrene novi postupak izmjena i dopuna DPU-a te PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika. Omogućilo bi se osim planiranja nove dvorane i rekonstrukcije postojeće, a također bismo ispravili neke naknadno uočene tehničke podrške i omogućili fleksibilnije rješenje koje će jamiti čim prije počnemo s ishođenjem akata za izgradnju te izgradnju sportske dvorane – rekao je Benić.
-Podržat ću ovu odluku jer bilo bi jako loše da ne stanem iza ovu odluku kojom bi se izgradila dvorana. Kada je generalno u pitanju sport, imao sam veća očekivanja. 2018. godine u vijećnici smo donijeli strategiju razvoja sporta i infrastrukture u kojoj se isticalo da se osnuje povjerenstvo. Ne znam je li se sastajalo. Pitanje vlasništva u Gospinom polju aktualna unatrag 20 godina. Naša sramota je da nismo napravili nijedan korak. Sad kad smo dospjeli pred kraj da napravimo projekt i dolazimo do mijenjanja pozicije polivalentne dvorane. Smatram kako je pozicija prva bila bolja. Dvorana u kojoj se nalaze borilački sportovi morat će se srušiti u koju smo uložili milijune. Dosta se toga napravilo po pitanju sporta, no mislim da sami ne slijedimo ono za što smo se zalagali, a to je strategija sporta. Bilo bi bolje da se ovo na vrijeme prepoznalo i da su problemi prije prevenirani. Hoćemo li se opet dovesti do mijenjanja? – rekao je Maro Kristić.

Gradonačelnik je rekao kako je na prvu reagirao isto kao i Kristić. No istaknuo je kako će se na ovaj način dobiti na brzini i kvaliteti te će sve izgledati puno ljepše u odnosu na prvotni plan. Podsjetio je i koliko je težak i dugotrajan proces izvlaštenja, koji će se na ovaj način, pomicanjem dvorane, izbjeći jer se gradi na zemljištu Grada.
-Ovdje nemamo puno mjeseci. Istovremeno smo tako pozicionirali dvoranu da smo sami sebi susjedi u postupku građevinske dozvole – rekao je te istaknuo kako se već može čuti: Odrekli ste se bazena.
-Ima prostora za sve, ali treba određivati prioritete, a prioritet nam je ova dvorana – rekao je.
Pročelnik Božo Benić rekao je kako se kod izrade prostornog plana prolazi sličan postupak kao i kod projektiranja.
-Prikupljaju se zahtjevi javno pravnih tijela i oni moraju biti integrirani unutar planskog uređenja. Zaprimili smo zahtjeve javno pravnih tijela te smo ustanovili da se izgradnja dvorane kosi s drugih infrastrukturnim projektima, je rekao kako postoji čitav niz ograničenja koja se mogu kasnije negativno odraziti na plan. Zato je prijedlog, rekao je, bio ovakav.
Marko Potrebica rekao je vijećniku Kristiću kako pomicanje dvorane nije u koliziji sa Strategijom sporta, koja je definirala potrebe, a ne lokacije.
No, izrazio je oprez prilikom ‘gađanja’ datuma kad će dvorana biti gotova.
Maro Kristić složio se kako je upotrijebio krivu konstrukciju spomenuvši Strategiju sporta, ali je rekao kako ovo nije strateški.
-Ne ovisi brzina samo o nama. Mi smo ipak na početku jednog takvog procesa – rekao je Kristić te istaknuo kako se gubi mogućnost financiranja ako se projekt ne realizira u roku.
-Žao mi je što nismo predvidjeli da ćemo morati srušiti dvoranu za borilačke sportove, investirali smo značajne novce i riješili smo dvoranu za taj sport – smatra Kristić.
Po pitanju rokova za izgradnju skeptičan je vijećnik Andro Vlahušić, koji je rekao kako se karte za Svjetsko prvenstvo počinju prodavati u siječnju 2025. bila dvorana gotova ili ne. Rekao je kako će sve vijećnike častiti večerom, nakon tehničkog pregleda, ako se dvorana izgradi u roku, a troškove će s njim podijeliti Marko Potrebica koji je rekao kako je dvorana ostvariva u roku samo teoretski.
Spominjao je kako bi nakon toga svi trebali platiti misu u sv. Vlaha da ne bude žalbi na natječaj te dobiti izvođače koji će za 14 mjeseci izgraditi objekt.
-Teoretski možemo stići, ali samo teoretski – mišljenja je Potrebica.
Ivan Tropan pitao je odakle se očekuje financiranje.
Vlahušić je predložio da Potrebica bude predsjednik odbora za organizaciju Svjetskog prvenstva.
-Trebamo imati ljude koji imaju iskustva kako to napraviti – smatra Vlahušić.
-Podržat ćemo odluku, ufamo se da će se u vremenskom roku nekako razriješiti – rekao je Nikša Selmani.
Vijećnik Pero Vićan rekao je kako će odluku podržati kako bi se uhvatio zadani rok. Rekao je gradonačelniku kako se moraju početi rješavati imovinsko pravni odnosi.

Odluke su jednoglasno usvojene.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist