Aktualno

AFERA ‘JANAF’ Pod istragom tvrtka koja je sudjelovala u izgradnji Zračne luke Dubrovnik

AFERA 'JANAF' Pod istragom tvrtka koja je sudjelovala u izgradnji Zračne luke Dubrovnik

Hrvatsku potresa nova afera ‘Janaf’. Desetak osoba našlo se na meti policije i USKOK-a na području Zagreba, Velike Gorice i Nove Gradiške zbog sumnji u gospodarski kriminal. Sumnjiče se za pogodovanja, trgovanja utjecajem, davanje i primanje mita…

Osim što je uhićen šef Janafa Dragan Kovačević, DORH za kriminal sumnjiči dva saborska zastupnika. Riječ je o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću koje je do popodnevnih sati četvrtka štitio saborski imunitet. Naime, Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je skidanje imuniteta i dalo odobrenje za pokretanje postupka protiv Barišića i Grgića jer je zahtjev podnio DORH.

U USKOK-ovoj istrazi obuhvaćena je i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada koja je na dubrovačkom području radila višemilijunski posao. Kao zajednica ponuditelja sudjelovali su u projektu izgradnje Zračne luke Dubrovnika.

Podsjetimo, tadašnji direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić potpisao je u početkom rujna 2017. godine s predstavnicima tvrtki Poduzeće za ceste Split, Strabag AG i Elektrocentar Petek ugovor o izvođenju radova na izgradnji infrastrukture i suprastrukture Zračne luke Dubrovnik. Projekt je bio vrijedan 1,125 milijardi kuna, od čega je 858 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Bila je riječ o drugoj fazi radova. Potpisivanju je prisustvovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

AFERA 'JANAF' Pod istragom tvrtka koja je sudjelovala u izgradnji Zračne luke DubrovnikPotpisivanje ugovora 2017. godine; tadašnji direktor ZLD Roko Tolić s tvrtki Poduzeće za ceste Split, Strabag AG i Elektrocentar Petek

Inače, kako donosi Večernji list, Elektrocentar Petek se izdvaja u istrazi oko navodnog namještanja poslova u Janafu, a s Janafom je tvtka sklopila 16 ugovora, uglavnom samostalno. Njih nekolicinu sklopila je kao dio zajednice ponuditelja. Index ističe, prema dosad poznatim informacijama iz istrage, kako je prvoosumnjičeni u istrazi Krešo Petek, osnivač i suvlasnik tvrtke Elektrocenter Petek, dao 1,9 milijuna kuna mita predsjedniku Uprave Janafa kako bi njegovoj tvrtki sredio poslove s Janafom vrijedne 40 milijuna kuna. Mito je obećavao i Vinku Grgiću te Draženu Barišiću. Također navode kako tvrtka godišnje iz raznih ministarstava dobije po nekoliko milijuna kuna, dok joj je samo ove godine iz državnog proračuna isplaćeno preko 10 milijuna kuna za razne poslove u više ministarstava.

Iz Večernjeg lista dodaju kako je tvrtka osnovana 1995., a osnivači su Krešo i Miroslav Petek. Godine 2018. imali su prihode od 679 milijuna kuna i 19 milijuna kuna dobiti.

Naslovna fotografija: Ilustracija

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist