Peškafondo

85 lakih tisuća kuna

85 lakih tisuća kuna

Ispričavamo se građanima Dubrovnika što smo ih bacili u trošak za 85 tisuća kuna. Trošak koji je 'sjeo' na Vašu grbaču dogodio se doista nenamjerno. Početkom proljeća odlučili smo razdrmati Gradsku upravu u rješavanju komunalnih problema.

Zasuli smo Grad gomilom mailova s Vašim pritužbama, čije bi vam rješavanje učinilo život u Gradu lagodnijim. I što smo napravili. Doveli gradske službe do ruba ludila. Šizili su, histerizirali, 'mrzili nas', poželjeli da nestanemo, i konačno krenuli u akciju saniranja štete. Tako su probleme odlučili riješiti novcem, ali nemojte se poveseliti… Nisu ga uložili u rješavanje tih 'sitnica' koje Vas tište.

Nego krenimo redom….Koliko mjeseci morate raditi kako biste zaradili 85 tisuća kuna? Neki od nas čitavu godinu dana, a neki i koji mjesec više. Danas je prilično teško zaraditi 85 tisuća kuna, a još teže naći nekoga tko bi umjesto Vas odradio posao u vrijednosti tih 85 tisuća kuna, a da vi slavodobitno protrljate ruke i zgrnete lovu u špag. Ako se posreći i 'pogodi' Vas takav iznos, a da doslovno ne mrdnete prstom, možete se slobodno danima lupat nogama u gu.icu.

E, pa na dubrovačkom medijskom prostoru danas je nekima postalo više nego lako zaraditi 85 tisuća kuna jer ova gradska uprava je toliko široke ruke, da dijeli šakom i kapom. Dobro, nemojte baš bukvalno shvatiti riječ 'dijeli'. Ne dijeli svima, već samo podobnima, onima koji su odlučili ne disati, koji su odlučili veličati svaki potez gradske uprave. Umjesto 'dijeli' u ovom bi slučaju bolje pristajala riječ 'kupuje', ali to je već osobni odabir vlasnika pojedinog medija.

I tako je Grad Dubrovnik s jednim gradskim portalom pokrenuo velebni projekt  koji je nazvan Građanin komunalni redar. Sve bi bilo dobro da nije ironično. A tako je baš zbog par detalja.

Najprije građani, ja, ti, Vi, svi mi smo pozvani da obavljamo posao za koji nismo plaćeni. Dakle da glumimo dobro plaćene gradske komunalne redare koji, ruku na srce ne rade ništa. To 'ništa' može se ovako opisati…Dignete se ujutro, pripremite za posao, cijeli dan negdje trčkarate i pravite se nevidljivi. Zapravo pravite se da niste komunalni redar (a to bar nije teško, dok sjedite po kavanama i ispijate drink), jer ako netko dozna da jeste, mogao bi vam se i požaliti pa čak i zaposliti vas navodeći što sve ne valja po Gradu. Ili se potužiti koji sve pas (čitaj gospodar) ostavlja svoju kakicu ispred njegovog kućnog praga. Naravno u gradu ima i gorih komunalnih problema od kakice, recimo stolova, koji se odjednom 'neprimjetno' prošire po povjesnoj jezgri. Uf… ma tko bi se pošao zamijerati svim tim ljudima koji imaju restorane, kafiće, koji vode pse bez  uzice i koji bacaju otpad kad god im se prohtije. Jest da su plaćeni za to, ali kvragu, grad je mali i zašto se zamjerati.

E, zato je trebalo osmisliti projektić koji će ohrabriti ljude da počnu raditi umjesto njih samih. Oni će tad k'o kakvi šerifi izaći na teren, a ako situacija slučajno eskalira okrivit će Vas, najbližeg susjeda, da ste prijavili problem, a oni samo rade što građani grada žele.

Naravno, Grad se za takav projektić nije koristio svojom internetskom stranicom, za koju je pred tri godine uložio silne solde na redizajn. Uostalom, tko bi to radio. Tko bi čitao silne mailove, odgovarao (pismeno) na upite. I tu se rodila ideja o suradnji s uvlakačkim portalom.

Dakako, izravnom pogodbom (ili prevedeno bez natječaja) našao se jedan portal koji će voditi akciju, kontrolirati i cenzurirati, šminkati što je potrebno i objavljivati samo blagoslovljeno.

I za to je plaćeno 68 lakih tisuća kuna u koje nije uključen PDV, odnosno 85 tisuća s PDV-om. Usput rečeno u tu cijenu ne ulaze dodatne usluge promoviranja projekta Građanin komunalni redar. Recimo reklame, naljepnice, obljepljeni autobusi, ma sve je to nešto ekstra što se nigdje nije ugovorilo, a s čime se namjerno preskače institut javne nabave, pa je legalnost posve upitna. Što bi rekao naš Đuro od Libertasa – svašta danas može proći pod 'projekt'. 

Umjesto da se bezobrazno visoka cifra utrošila na pametnije projekte, spiskala se na neku suludu kampanju, u koju uvlače građane koji bi trebali glumit policijota i špijavat' susjede. A toliko se toga moglo… Recimo tijekom sezone uzeti čovjek s berze rada koji bi samo i isključivo kosio travu oko prometnica, platiti studenta da prepiturava sve klupe, ograde i prometne stupiće, ili da skida grafite s pročelja zgrada… 85 tisuća kuna za tako što bilo bi sasvim dovoljno, a sigurno i puno korisnije. Ovako je to tek projektić u kojem je netko lako okrenuo lovu, a od svih građana pravi budale.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović