Peškafondo

Puk’o k’o šipak

Puk'o k'o šipak

Dugo je izduro, predugo. A stalno mu spočitavaju za nešto, izguravaju ga u stranu, ko da je 'mali od kužine'. I konačno Šalja je puk'o k'o šipak. Pun mu je kufer i koalicijskog partnera Pera V. i njegovih ucjena i šefice mu Olge koja sve to mirno promatra i podržava.

A tetoši Olga Pera V. pune tri godine. Stalno mu ide niz dlaku, podnosi sve sa smješkom. Mjenjaj GUP, daj još stolova, uguraj onu u Libertas, onog u Vodovod, taksistima daj 'šerifovske' ovlasti… Ma sve to guta predsjednica radi mira u vladajućoj koaliciji.
 
A Šalja? Njemu je prekipilo. I nemojte misliti da će se koalicija baš zato raspast ili da će se dogoditi veliki tektonski poremećaj. Sad, desetak mjeseci pred izbore!? Ma dajte molim vas! Njima svima isuviše godi vladanje Gradom. Ovo je tek dobro iscenirani igrokaz (još jedan) Pera V. pred sjednicu Gradskog vijeća. Situacija je zapravo sljedeća. Pero V. je navodno digao nos zbog izjave zamjenika gradonačelnika na nedavnu presudu, kada je Vlahušićev zamjenik i čelnik esdepea izjavio da je mogla biti i drastičnija. Mislite da je to nešto zasmetalo Pera V…. Ma baš. Boli njega briga što priča jedan Šalja. Ali baš ta 'nepromišljena' izjava dala mu je prostora da zateže koalicijske odnose. Da postavlja nove ultimatume, demonstrira silu i uza sve to uživa dok se šefica esdepea preznojava.  
 
A Šalja, on nema više što izgubiti. Svjestan je da bi se trebalo dogoditi pravo čudo da ga centrala podrži na mjestu gradonačelnika, a u ovom slučaju konkretno, izglednije je za očekivati da ga 'odozgo' pogodi nekakav ukor zbog nedolična ponašanja. Ipak, dirnuo se u predsjednicu, i njezin dignitet. Znate već kako funkcionira partijska hijerarhija…
 
I dok se smiješni gradski čelnici bore za sitne interese, u Zagrebu se događa Ombla. Mislite li da se netko od njih, recimo predsjednica gradskog vijeća ili možda bolje, sam gradonačelnik zainteresirao za nalaze četiriju nezavisnih ekoloških studija projekta izgradnje HE Ombla. Od njih četiri čak su tri imale negativan nalaz. Taj podatak iznjela je smjenjena ministrica Holy i nitko iz Grada nije prstom mrdnuo za doznati što su stručnjaci sve zaključili u svojim studijama. Ombla im je ko 'trinaesto prase', ni nakraj pameti. Zašto i bi, kad imaju posložen svoj redosljed prioriteta. On putuje po Europi hvaleći se nekakvim katalogom silnih investicija, a ona… Ona puca po šavovima održavajući 'reda' u svojoj stranci.
 
A što točno piše u nalazima to samo možemo nagađati. Vjerojatno su studije iznijele podatak kako se nalazimo na području povećanog rizika od potresa, kako bi izgradnja hidroelektrane dovela do bitnih promjena u prirodnom okruženju uslijed podizanja razine akumulacije, mogućih klizišta i vjerojatno štošta još. Ako ima i jedan posto sumnje u taj projekt, logično bi bilo da se vladajuća gradska struktura potrudi doći do cjelovite informacije, nakon koje bi zauzeli beskompromisan stav o tom projektu. Pa nije Ombla u Konjicu, zaboga!  Oni su dosad, nažalost, napravili sve osim onoga što su trebali. Vjerojatno će reagirati kao i za autocestu, nakon mjesec dana otkako je donesena odluka da nas neće povezati autocestom, vjerojatno će stati pisati tugaljiva pisma Vladi i premjeru Milanoviću.
 
A dotad će Omblu braniti eko aktivisti, koji im ustvari idu strašno na živce i najradije bi ih poslali kvragu. Ruku na srce, da se zelene pita najbolje bi bilo da se balzamiramo. No to je već jedan drugi problem…
 
Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović