Peškafondo

Šijun u Androvoj glavi

Šijun u Androvoj glavi

"Tko u Dubrovniku pravi minus u hotelijerstvu uz ovakve turističke rezultate, neka se ne bavi tim poslom ili neka pretvori hotele u društveno vlasništvo!". Ova bi se rečenica mogla parafrazirati pa bi zgodno izgledalo:  "Tko loše vodi Dubrovnik, Grad s tolikim potencijalima, neka se prestane baviti tim poslom, i preda vlast!".

E, sad, vratimo se na prvu rečenicu. Kako se gradonačelnik Andro Vlahušić zavukao u mišju rupu i odbio komentirati presudu u aferi "Vrtovi sunca" u kojem mu je koalicijski partner i njegov "brat" proglašen krivim, nepravomoćno, odmah sutridan dosjetio se Andro malo skrenuti pozornost na sebe.

A što je bolje, nego se nahvaliti sjajnim turističkim rezultatima. I Bogu hvala da su sjajni, jer da je suprotno teško bi skrpili kraj s krajem.

I dok su se iznosile brojke na brzinski zakazanoj pressici, da se kojim slučajem ne odvija sve u revijalnom tonu pobrinuo se šijun u Androvoj glavu. Odlučio je ovaj put neskromno iznijeti svoje nezadovoljstvo prema hotelijerima. Nije zadovoljan, kaže on, s najvećim hotelskim grupacijama. Ne doprinose programima i sadržajima destinacije. Hm. A što je on kao predsjednik Turističke zajednice Grada Dubrovnika  po tom pitanju konkretno napravio???

Uzmimo primjerice Babin kuk… Vlahušić je tužio "Hotele Babin kuk" zbog vlasništva nad zemljištem, i sve ih je na to lijepo podsjetio s govornice, u kolovozu 2009. godine, u prigodi otvaranja hotela Lacrome.

Na jednom drugom otvaranju, onom žičare za Srđ, Vlahušić se nije pojavio. Ali je zato zaratio s Lukšić grupacijom koja je obnovila žičaru i taj vid turističke ponude vratila u puni sjaj. Naravno, gradonačelniku je tada smetalo što dio sredstava od prodaje karata ne ide u gradsku blagajnu. Lukšići su u međuvremenu kupili cijeli 'paket' Štrokovih hotela, a da s njima nije ozbiljnije, osim onog protokolarnog dijela, sjeo i porazgovarao.

Iako ne pridonosi s tolikim brojem kreveta kao dvije navedene hotelske kuće, i Atlantska plovidba se bavi hoteljerstvom. A s njima je Vlahušić… Ma bolje je uopće ne pokušavati riječima objasniti taj odnos prema najvažnijoj tvrki u Gradu.
I da ne bi dosadila s nabrajanjem, a bilo je u ovih nekoliko godina još puno nesuvislih bubetanja, danas, pred sam početak glavne turističke sezone, gradonačelnik opet izaziva hotelijere.

Spomenuo je on i povratak hotela u društveno vlasništvo. E tu mi doista nije bio jasan… Možda je Andro poželio još jedan krug privatizacije rukovođene iz Zagreba i prijatelja mu Linića. Linić da, samo tko bi ovaj put bio Štrok. Pero V.? Ma ne, njegova je privatizacija svima dobro znana…

Nažalost, Vlahušić se nije sjetio dotaknuti hotela Belvedere iako se negdje jednom, ne tako davno, hvalio kako će u svom mandatu obnoviti taj hotel na kraju Grada, izgraditi koncertnu dvoranu… ma pusta čudesa. Ako se ne varam to ruglo još uvijek strši neobnovljeno. Ili sam nešto prespavala…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović