Aktualno

ŽUSTRI OPET ODBIJEN ZAHTJEV ZA STATUS BRANITELJA ‘Razočaran sam i najavljujem prosvjed’

ŽUSTRI OPET ODBIJEN ZAHTJEV ZA STATUS BRANITELJA 'Razočaran sam i najavljujem prosvjed'

Ovome jako pogodilo. Nemam riječi. Tužan sam i razočaran jer ne mogu dobiti po zakonu ono što sam zaslužio. Bio sam im dobar kada sam kao invalid ‘teglio’ i riskirao svoj život – govori Dubrovčanin Jasmin Žustra čija se bitka za njegovu istinu o tome kako je kao sedamnaestogodišnjak u studenom 1991. prihvatio ulogu ‘deve’ te nosio svojim sugrađanima na Srđ municiju, hranu, i dalje nastavlja. Naime, prije nekoliko dana na nje­govu adresu stiglo je Rješenje Mini­starstva obrane Republike Hrvatske prema kojem mu je opet odbijeno pri­znavanje statusa hrvatskog branitelja. U obrazloženju stoji kako ‘ne postoje podatci o sudjelovanju imenovanog u Domovinskom ratu’. Zakonom o hrvat­skim braniteljima iz Domovinskog rata, iznose, propisane su kategorije osoba, sastavnice kojima one trebaju pripadati kao i ukupnost zadaća te aktivnosti koje moraju biti ispunjene kako bi branitelji ostvarili status.
Nema zakonske pretpostavke?
— Stav ovog odjela je, ukoliko je pred­metni zaista ostvario pretpostavke za priznavanje traženog, to je, davno, u prošlosti, kao i saslušanim svjedo­cima, trebalo biti evidentirano. Kako, do danas, to nije utvrđeno, opravdano je pretpostaviti da za isto nisu bili ispu­njene zakonske pretpostavke (službena dokumentacija, isplatne liste, popisi postrojbe, evidencija pravnog slijed­nika, direktni borbeni otpor agresoru). Slijedom svega navedenog, teme­ljem savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza posebno, svih dokaza zajedno, te rezultata cjelokupnog postupka, ovaj Odjel zauzeo je stav da zbog gore nave­denog te opisanim zadaćama i aktivno­stima (dostava hrane, vode i streljiva), bez direktnog borbenog otpora agre­soru, nisu ispunjene citirane zakonske pretpostavka za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata članak (članak 3. stavak 1. točka a., te članak 3. stavak 2. ZHBDR-a), pa je riješeno kao u izreci – piše u Rješenju.
— Namjeravam angažirati odvjet­nika i idem do Strasbourga. Mislim da bi morao ići na Sud za ljudska prava jer ovdje ne vidim kako na pošten način dobiti pravo kojeg sam zaslužio. Najavljujem i mali prosvjed. Ove dane moram poći do Policije i da ih pitam za dozvolu. S tim prosvjedom želio bih građanima Dubrovnika dokazati istinu. Nadam se da će me u tome podržati. Doć’ ću gdje mi odobre. Pokazat ću im papir kojeg mi je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poslalo. Smatram da je ovo velika nepravda – komen­tira Žustra. Ono što ga, među ostalim, mori je kako su taj status mogli ostva­riti ljudi u uredima te oni koji su pobje­gli u inozemstvo jer ako on nije pružao ‘direktni borbeni otpor agresoru’ na koji način su onda oni. U Domovinski rat, ponovio je za DuList, otišao je kao dobrovoljac i maloljetnik. Dok su druge, naglašava, kupili s ulica, on se samoini­cijativno prijavio u Ured obrane.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 10. studenog 2021.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist