Aktualno

ŽUSTRI OPET ODBIJEN ZAHTJEV ZA STATUS BRANITELJA ‘Razočaran sam i najavljujem prosvjed’

Ovome jako pogodilo. Nemam riječi. Tužan sam i razočaran jer ne mogu dobiti po zakonu ono što sam zaslužio. Bio sam im dobar kada sam kao invalid ‘teglio’ i riskirao svoj život – govori Dubrovčanin Jasmin Žustra čija se bitka za njegovu istinu o tome kako je kao sedamnaestogodišnjak u studenom 1991. prihvatio ulogu ‘deve’ te nosio svojim sugrađanima na Srđ municiju, hranu, i dalje nastavlja. Naime, prije nekoliko dana na nje­govu adresu stiglo je Rješenje Mini­starstva obrane Republike Hrvatske prema kojem mu je opet odbijeno pri­znavanje statusa hrvatskog branitelja. U obrazloženju stoji kako ‘ne postoje podatci o sudjelovanju imenovanog u Domovinskom ratu’. Zakonom o hrvat­skim braniteljima iz Domovinskog rata, iznose, propisane su kategorije osoba, sastavnice kojima one trebaju pripadati kao i ukupnost zadaća te aktivnosti koje moraju biti ispunjene kako bi branitelji ostvarili status.
Nema zakonske pretpostavke?
— Stav ovog odjela je, ukoliko je pred­metni zaista ostvario pretpostavke za priznavanje traženog, to je, davno, u prošlosti, kao i saslušanim svjedo­cima, trebalo biti evidentirano. Kako, do danas, to nije utvrđeno, opravdano je pretpostaviti da za isto nisu bili ispu­njene zakonske pretpostavke (službena dokumentacija, isplatne liste, popisi postrojbe, evidencija pravnog slijed­nika, direktni borbeni otpor agresoru). Slijedom svega navedenog, teme­ljem savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza posebno, svih dokaza zajedno, te rezultata cjelokupnog postupka, ovaj Odjel zauzeo je stav da zbog gore nave­denog te opisanim zadaćama i aktivno­stima (dostava hrane, vode i streljiva), bez direktnog borbenog otpora agre­soru, nisu ispunjene citirane zakonske pretpostavka za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata članak (članak 3. stavak 1. točka a., te članak 3. stavak 2. ZHBDR-a), pa je riješeno kao u izreci – piše u Rješenju.
— Namjeravam angažirati odvjet­nika i idem do Strasbourga. Mislim da bi morao ići na Sud za ljudska prava jer ovdje ne vidim kako na pošten način dobiti pravo kojeg sam zaslužio. Najavljujem i mali prosvjed. Ove dane moram poći do Policije i da ih pitam za dozvolu. S tim prosvjedom želio bih građanima Dubrovnika dokazati istinu. Nadam se da će me u tome podržati. Doć’ ću gdje mi odobre. Pokazat ću im papir kojeg mi je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske poslalo. Smatram da je ovo velika nepravda – komen­tira Žustra. Ono što ga, među ostalim, mori je kako su taj status mogli ostva­riti ljudi u uredima te oni koji su pobje­gli u inozemstvo jer ako on nije pružao ‘direktni borbeni otpor agresoru’ na koji način su onda oni. U Domovinski rat, ponovio je za DuList, otišao je kao dobrovoljac i maloljetnik. Dok su druge, naglašava, kupili s ulica, on se samoini­cijativno prijavio u Ured obrane.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 10. studenog 2021.

Pročitajte još

Što vas sve očekuje u Noći istraživača?

Dulist

FRANKOVIĆ O RAMPI PREMA SRĐU ‘Ništa nećemo napraviti bez suglasnosti stanovnika Bosanke. Nema šanse!’

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija