Aktualno

[VIDEO] PUŠTALI HIMNU SLOBODI, SKANDIRALI ‘IZDAJA’ Tristotinjak Dubrovčana prosvjedovalo protiv covid mjera

[VIDEO] PUŠTALI HIMNU SLOBODI, SKANDIRALI 'IZDAJA' Tristotinjak Dubrovčana prosvjedovalo protiv covid mjera

Tristotinjak Dubrovčana okupilo se ovog četvrtka navečer na prosvjedu protiv uvođenja covid potvrda u državne i javne službe koje je najavljeno od sljedećeg ponedjeljka, ali i općenito protiv covid mjera. Iznenađujuć je to broj okupljenih s obzirom da se u Dubrovniku na prosvjed uglavnom odazove tek nekolicina zainteresiranih. Okupljanje je počelo na Pilama paljenjem lampiona, nastavljeno je preko Straduna, a prosvjednici su se zaustavili ispred Gradske uprave i županije gdje su lamionima formirali riječ ‘ne’. Puštali su ‘Himnu slobodi’, a u jednom trenutku iz Gradske je vijećnice među prosvjednicima prošetao i gradonačelnik Mato Franković kojem su vikali ‘izdaja’.

Jedna od koordinatorica prosvjeda Katija Šarić istaknula je razloge okupljanja te najavila kako će ono trajati ukupno četiri dana. Naglasila je kako su se Dubrovčani večeras okupili ‘u znak otpora i prisile koje ovaj narod trpi skoro drugu godinu’.

-Jedini način samoobrane da ne naškodimo drugima je građanski neposluh. Počinjemo s bojkotom obrazovno-odgojnih ustanova. Djeca u ponedjeljak imaju potpuno pravo da ih roditelji ne pošalju u škole. S time počinje taj bojkot koji traje do ukidanja svih mjera. Pozivamo sve koji od 15. studenog moraju trpjeti neljudske načine ponašanja prema sebi da se pridruže tom bojkotu. Pozivamo medicinare, prosvjetare, policajce, kojih ovdje ima krcato, i ostale građane županije. Ako vam dižu prava koja vam pripadaju i po ustavu RH i rezoluciji Europskog vijeća te svim konvencijama koje postoje, onda što da radimo? – zapitala je Katija Šarić.

Na novinarsko pitanje misli li da postoji koronavirus, Šarić je odgovorila da ‘virusi postoje i da su im ljudi na meti te da će to biti dok su živi’.

-Ali mi imamo svoj obrambeni sistem i nemamo se čega bojati. Nisam imala COVID, ne mislim ga imati niti me može dotaknuti! Nisam temelj za njega. Nema straha, oslobodite se straha i nećete imati nikakvih problema s nikakvom bolešću – istaknula je Šarić.

Jedan od sudionika prosvjeda Maksimilijan Milošević istaknuo je kako je došao izraziti podršku okupljenima.

-Bunim se protiv obveznih covid potvrda. Zna se vrlo dobro da i cijepljeni i necijepljeni mogu širiti virus. Zašto prisiljavati ljude na cijepljenje? To je terorizam, da ne možete na poštu i banku, to je strašno. Trebamo se boriti protiv takvog nakaradnog sistema – rekao je.

 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist