Zanimljivosti

Župske božićne jaslice predstavljaju Hrvatsku u Luksemburgu!

Župske božićne jaslice predstavljaju Hrvatsku u Luksemburgu!

Malo koji stanovnik Župe dubrovačke nije čuo za raskošne jaslice, prekrasne figurice Lea Saba Kleškovića.

Njegovi ručni radovi godinama uveseljavaju Župljane, ali i posjetitelje Župe na raznim izložbama kao što su one tradicionalne u zgradi Blagajne. Ove pak godine obitelj Klešković prikazat će Hrvatsku u najljepšem svjetlu u Luksemburgu, gdje će se upravo jaslice gospara Lea izložiti među 111 njih iz cijelog svijeta! Kako su jaslice otputovale u Luksemburg? Sve nam je za ovaj broj DuLista otkrio gospar Leo, kazavši kako je jaslice primjetio kolekcionar Paul Nilles.

Izložba u Esch-Alzette
– Gospar Nilles skuplja jaslice iz cijelog svijeta, a dosad u svojoj privatnoj kolekciji ovaj ljubitelj božićnih jaslica ima njih preko 630! Kolekciju jaslica upotpunjava već više od 25 godina, a velik broj njih je ili unikatnih ili pak posebno izrađenih – baš za njega. Dugi niz godina prikupljajući ih rodila se ideja o izložbi na kojoj će biti izložene njegove jaslice. Na prvoj izložbi prije mnogo godina bilo je izloženo ukupno 30 setova, a do danas ih je izloženo preko 600 različitih setova napravljenih od raznih materijala u raznim oblicima i stilovima izrade – priča nam gospar Leo Klešković. Izložba lijepe božićne tematike održava se svako dvije, tri godine u Esch-Alzette u Luksemburgu, a ove godine izlaže se ukupno 111 različitih iz 111 zemalja cijeloga svijeta.
– Hrvatsku ove godine predstavljaju unikatne ‘Župske jaslice’ zbog čega sam jako ponosan. Za ovu posebnu prigodu izradio sam ih u veličini od 27 do 30 centimetara, a one su oduševile gospara Paula Nillesa. Inače, rekao mi je kako je, prateći poznate portale i novine, vidio moje radove i jaslice te tako pokušao stupiti u kontakt sa mnom. Preko gospođe Michele Kojaković iz Kluba stranaca u Dubrovniku došao je do mene i eto, otputovale su u Luksemburg – priča nam dalje.

Kolekcionari se javljaju i dalje
Vještom rukom učinjene jaslice jedinstvene su svojim izgledom, materijalima i posebnim načinom izrade. Naime, likovi su obučeni u narodne nošnje župskog kraja, što ih čini jedinstvenima i zaista – prekrasnima. Nije ni čudo kako privlače pažnju brojnih kolekcionara iz cijelog svijeta, pa tako i gospara Nillesa, koji ih je poželio imati u svojoj kolekciji, pa samim time i izložiti ih, predstaviti u Luksemburgu.
– Izložba se organizira u sklopu ‘Les Amis de L’Orgue Esch Sacre – Coeur’ i otvorena je svaki vikend u prosincu od 14 do 18 sati. Nakon razledavanja uslijede i koncerti te je cijela ideja jako lijepo složena – ističe gospar Leo, a za kraj nam dodaje nešto zbog čega bi cijela Župa trebala biti ponosna na njegov rad i zalaganje – naime, poslije vijesti kako će baš njegove jaslice predstavljati Hrvatsku, mnoštvo kolekcionara iz cijelog svijeta javilo se zainteresirano za njegove figurice. Gosparu Leu čestitamo, a vjerujemo kako će sveta obitelj u župskim nošnjama krasiti brojne domove diljem svijeta!

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist