Županija

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI ‘Samostalnost smo platili dragocjenim životima i tu žrtvu nikada nećemo zaboraviti’

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI 'Samostalnost smo platili dragocjenim životima i tu žrtvu nikada nećemo zaboraviti'

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ovog je petka u Sponzi upriličio svečani prijem povodom Dana državnosti, koji se obilježava 30. svibnja. Istaknuo je u svom pozdravnom govoru kako je Dan državnosti najveći svjetovni blagdan u našoj zemlji, dan kojim slavimo pobjedu demokracije.
-Istina, u doba pandemije slavimo ovaj dan na drukčiji način, ali u našim srcima je jednaki ponos. S ponosom ističemo barjak za koji su mnogi dali živote. Simbolika Dana državnosti je u prelasku iz jednostranačja u višestranačje, iz nedemokratskog režima u demokraciju – rekao je Dobroslavić prisjetivši se kako je 30. svibnja 1991. održana konstituirajuća sjednica prvog saziva Hrvatskog sabora izabranog na slobodnim demokratskim izborima, nakon desetljeća jednoumlja nedemokratskih režima koji su vladali Hrvatskom.
-Toga dana Hrvatska je zakoračila u slobodu i krenula ka svojoj samostalnosti. Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika RH izabran je dr. Franjo Tuđman, državnik koji je mudro i odvažno vodio zemlju u suprotstavljanje agresiji kroz borbu za očuvanje slobode i samostalnosti, za teritorijalnu cjelovitost i za pozicioniranje Hrvatske u Europi i svijetu. To su bila sudbonosna vremena s povijesnim događanjima za naš narod – rekao je dalje te istaknuo kako smo, nažalost, svoju samostalnost platili dragocjenim životima naših najhrabrijih sinova, zdravljem naših ranjenih i oboljelih branitelja, patnjama logoraša, žrtvama i patnjama civila.
-Tu žrtvu nećemo nikad zaboraviti. Sve smo to izdržali, pobijedili smo i potvrdili se kao narod koji ima snagu zbaciti okove kojima su nas kroz povijest pokušavali okovati. Danas imamo uređenu državu, snažnu vojsku, sposobnu policiju pa posezanja prema hrvatskom teritoriju, našoj kulturnoj baštini i našim velikanima prihvaćamo tek kao bezobraštinu na tragu ideje koja je za posljedicu imala puno patnje i krvi. Nikome nećemo dopustiti dirati u naše. Našu geostratešku sigurnost jačamo izgradnjom Pelješkog mosta, koji je rezultat ustrajnosti ove županije na realizaciji projekta i razumijevanju ove vlade – rekao je te napomenuo kako je povezivanje Hrvatske obveza svake domoljubne hrvatske vlasti.
Poručio je i kako se nikome neće dopustiti dovesti u pitanje regionalni status ove županije te status Dubrovnika kao regionalnog središta.
Danas je i Dan oružanih snaga RH pa je priliku iskoristio za čestitati njihov dan svim pripadnicima oružanih snaga.
-Ponosni smo na našu vojsku izraslu iz obrambenog Domovinskog rata. Ova županija i ova država imaju iznimne mogućnosti za budućnost i mi ćemo ih iskoristiti – rekao je te svima čestitao Dan državnosti uz poruku:
-Čestitam vam Dan koji je omogućio ostvarivanje duhovnog, moralnog, kulturnog i ekonomskog napretka hrvatskog naroda u skladu s neotuđivim suverenitetom – rekao je župan.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist