Županija

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI ‘Nikada nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja’

ŽUPANOV PRIJEM UZ DAN DRŽAVNOSTI 'Nikada nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja'

 

U palači Sponza Županija dubrovačko-neretvanska priredila je svečani prijem povodom Dana državnosti. Župan Nikola Dobroslavić uvodno je rekao kako je Dan državnosti naš najveći svjetovni blagdan.

– Spomen je to na 30. svibnja 1990., na konstituiranje prvog slobodnog izabranog Hrvatskog sabora. Toga dana iskoračili smo iz jednostranačkog sustava u višestranačni, iz demokratskih režima u demokraciju, iz neslobode u slobodu. U stvarnosti postoje ili neslobodni ili slobodni politički sustavi. Slobodan je samo jedan, istinska demokracija. Osim u demokraciju, Hrvatska je iskoračila i prema svojoj samostalnosti i suverenosti – istaknuo je župan, navodeći dalje kako smo imali sreću da se tada na političkoj pozornici pojavio dr. Franjo Tuđman i stao na čelo hrvatske politike u tom prijelomnom vremenu.

– Mudar državnik umješno je pronalazio put hrvatskom narodu u državnu samostalnost, slobodu i demokraciju. Uslijedila su i povijesno presudna događanja, referendum o samostalnosti, postrojavanje Zbora narodne garde, stvaranje Hrvatske vojske, proglašenje pune samostalnosti i raskidanje svih državno-pravnih veza s drugim sastavnicama SFRJ-a – naglasio je Dobroslavić, prisjećajući se dobivene samostalnosti koju smo ‘platili’ golemom žrtvom.

– Prvenstveno dragocjenim životima naših najhrabrijih sinova, zdravljem ranjenih branitelja, patnjama naših logoraša i životima stradalih civila. Tu žrtvu nećemo nikada zaboraviti, nećemo zaboraviti junaštvo naših branitelja – Tigrova, Paukova, 163. i 116. brigade, Zbora narodne garde, Grofova, Odreda naoružanih brodova, dragovoljačkih postrojbi od Konavala, Sustjepana, Slanoga, Topola, Stona, Pelješca, Korčule, Neretve i naše Policije. Podnijeli smo žrtvu i u golemoj materijalnoj šteti u našim gradovima, selima i kulturnoj baštini – rekao je Dobroslavić i kazao kako smo ulaskom u Ujedinjene narode, NATO savez i Europsku uniju postali dijelom integracija u društvu sa zemljama najvećih demokratskih postignuća u povijesti.

Podsjetio je kako danas imamo uređenu državu, snažnu vojsku, a posebno policiju. Uz rješavanje svih kriznih situacija, Vlada Republike Hrvatske je koncem prošle godine ostvarila dva strateška postignuća – ulazak u schengenski prostor i europodručje, što će biti značajno u budućnosti i za turizam.

– Čestitam svim sugrađanima Dan državnosti, neka nam živi Dubrovačko-neretvanska županija, jedina i najljepša domovina Hrvatska – poručio je za kraj župan Nikola Dobroslavić.

Tko je sve bio na domjenku pogledajte u fotogaleriji.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist