Koronavirus u Hrvatskoj

Županijski Stožer CZ: Spreman je sekundarni objekt za smještaj zaraženih, a moguće su i strože mjere

Županijski Stožer CZ: Spreman je sekundarni objekt za smještaj zaraženih, a moguće su i strože mjere

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije održao je u utorak sjednicu u proširenom sastavu s čelnicima i načelnicima stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave s našeg područja.

Načelnik Stožera Joško Cebalo zahvalio je tom prigodom na dosadašnjem radu kazavši kako je se na našem području neposredno prije turističke sezone uspješno suzbilo širenje koronavirusa. Novi val širenja zahvatio je cijelu Europu, a Republika Hrvatska i Dubrovačko-neretvanska županija nisu iznimka što znači da sad moramo ponovno djelovati zajednički kako bismo posljedice drugoga vala za naše područje sveli na najmanju moguću mjeru.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kazao je da su sve više ugrožene osobe starije životne dobi te da ne možemo biti zadovoljni unatoč činjenici da je stanje na području Dubrovačko-neretvanske županije bolje od hrvatskog prosjeka.

Istaknuo je kako društvena okupljanja treba svesti na najmanji mogući broj uz nužno poštovanje svih mjera i preporuka koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo jer samo to može doprinijeti smanjenju broja zaraženih i boljoj epidemiološkoj situaciji.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je da bolnica radi gotovo punim kapacitetom te da je nužno djelovati preventivno kako bi se, uz ostalo, bolnički kapaciteti koristili isključivo u hitnim slučajevima. Sekundarni objekt Opće bolnice Dubrovnik je spreman, te će biti aktiviran u slučaju potrebe.

Epidemiološka situacija u Dubrovačko-neretvanske županije posebno je zahtjevna na području doline Neretve gdje je potrebno provoditi pojačani nadzor na propisanim preporukama i mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Razlog tomu može biti specifičnost neretvanskog područja i veliki broj dnevnih migracija preko granice s Bosnom i Hercegovinom zbog čega je najvažnije još jednom apelirati na svijest ljudi i odgovorno ponašanje.

Epidemiološke mjere koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske te mjere i preporuke Hrvatskog zavoda su dobre, a za nadzor nad njihovim provođenjem zaduženi su stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave. Razvoj epidemiološke situacije na području Dubrovačko-neretvanske županije nedvojbeno će utjecati i na gospodarstvo na našem području smatra Cebalo, ne isključivši mogućnost predlaganja strožih epidemioloških mjera za pojedina područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koja se pokažu epidemiološki rizičnima.

Novi sastanak održat će se za nekoliko dana kada će se ponovno razgovarati o epidemiološkoj situaciji te razmotriti mogućnost predlaganja drugačijih epidemioloških mjera.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist