Županija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Proračun za 2018. godinu rebalansiran na 698,8 milijuna kuna

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Proračun za 2018. godinu rebalansiran na 698,8 milijuna kuna

Na petoj sjednici Županijske skupštine usvojen je godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu te rebalans proračuna za 2018. godinu, a župan Dobroslavić istaknuo je kako se proračunom gospodarilo stručno i odgovorno, razvojno i štedljivo.

-U 2017. godini naglasak smo stavljali na europske fondove i pomorsko dobro, gdje Županija može ostvariti najviše prihoda. Kod EU fondova je učinjeno dosta više, a među najboljima smo u gospodarenju pomorskim dobrom – rekao je Dobroslavić, dok je županijska pročelnica za financije Dragica Stanić istaknula kako je proračun za 2017. izvršen u iznosu od 582 milijuna kuna, uz višak od 28 milijuna kuna.

Proračun za 2018. rebalansira se radi novog ustroja upravnih odjela te osnivanja Javne ustanove DUNEA kao novog korisnika proračuna. Rebalansirani proračun povećan je za 12,9 milijuna kuna te sad iznosi 698,8 milijuna kuna.

Tijekom rasprave o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2017. godinu Davor Penić (SDP) kazao je:

-Vraćena su sredstva za neke projekte jer su natječaju bili prezahtjevni, valobran Kaše još uvijek nije obnovljen, nijedna zaobilaznica nije izgrađena, nijedna nova škola – rekao je Penić, a njegov stranački kolega Ivo Žuvela u raspravi o rebalansu izjavio je kako je pohvalno što je povećan za 250 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

-To govore brojke, rast od 50 posto u odnosu na lani. To me ipak zabrinjava, jer smo i lani ambiciozno planirali proračun pa smo morali rebalansirati. Dobro je da je sredstava više, ali koliko je to realno? Nisam siguran da ćemo ovo uspjeti ovako ostvariti – naglasio je Žuvela.

Vijećnik Krešimir Kuran dao je dva amandmana. Prvi u smjeru smanjenja sredstava za aktivnosti Županije te uređenja poslovnih prostora Županije i županijskih upravnih odjela, a da se pridodaju za pomoć obiteljima s više od četvero djece. Smatra kako ta sredstva nisu dovoljna. Drugi je usmjeren na osiguranje sredstava (150 tisuća kuna) za jaslice u gradu Opuzenu, što još nije riješeno. Župan Dobroslavić predložio je da se amandmani ne prihvate uz obrazloženje:

-To ste trebali napraviti puno ranije, jer ovako je to predstava za medije, ne dajete nam prostora za ozbiljniji osvrt. Dječji vrtić u Opuzenu su isključiva nadležnost grada Opuzena. Možemo im pomagati, ali onda treba utvrditi koje područje Županije ima najveći problem s dječjim vrtićima. Grad Opuzen to nije tražio – rekao je Dobroslavić.

Pročitajte još

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist

[FOTO] Laureatima uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist