Županija

Donacijama Lige protiv raka i Rezervata Lokrum bolnica dobiva 1,75 milijuna kuna vrijedan digitalni mamograf

Donacijama Lige protiv raka i Rezervata Lokrum bolnica dobiva 1,75 milijuna kuna vrijedan digitalni mamograf

Županijski vijećnici dali su na petoj sjednici Županijske skupštine suglasnost Općoj bolnici Dubrovnik, kojoj je Županija osnivač, za nabavu 1,75 milijuna kuna vrijednog digitalnog mamografskog uređaja s tomosintezom i stereotaksijskom biopsijom.

-Financiranje je planirano iz donacija Lige protiv raka i Grada Dubrovnika, odnosno Rezervata Lokrum – rekla je v.d. županijske pročelnice za društve djelatnosti Jelena Dadić.

Točnije, Liga protiv raka uplatila je 371 tisuću kuna, a ostatak iz godišnje donacije Rezervata Lokrum.

-Hvala svim donatorima na hvalevrijednom potezu. Grad Dubrovnik obećao je dati 5 milijuna kuna Općoj bolnici Dubrovnik, što je dobrodošla promjena u odnosu na dosadašnje ponašanje. Dio tih sredstava je i za nabavu ovog uređaja – rekao je župan Dobroslavić.

-Kao voditeljica Odjela za radiologiju ovo će značiti iskorak u radu. Sad imamo uređaj star 16 godina, a snimak se radi u dvije projekcije. U četiri mjeseca ove godine otkriveno je 27 karcinoma dojke, u 2017. njih 76, a 2016. otkriveno je 67. Novi uređaj omogućuje 3D snimak s visokom rezolucijom pa će dijagnostika biti preciznija čime će se smanjiti broj ponovljenih mamografija, samim tim i zračenja – rekla je županijska vijećnica Vilma Kosović.

-Kad je Rezervatu Lokrum bilo potrebno, do 2009. godine, Grad Dubrovnik nam je davao milijun kuna za plaće, a želimo ovom donacijom vratiti dio toga. Nije prva donacija, a nastavit će se i dalje – rekla je Kristina Ćurčija, inače zaposlenica Rezervata Lokrum.

Ivo Žuvela zahvalio je Ligi protiv raka na inicijativi za nabavu uređaja.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist