Županija

DOBROSLAVIĆ ‘Gradnja Pelješkog mosta više nema prepreka, ali želimo i autocestu’

DOBROSLAVIĆ 'Gradnja Pelješkog mosta više nema prepreka, ali želimo i autocestu'

Peta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije otvorena je uobičajeno satom vijećničkih pitanja.

Teo Andrić (HDZ) pitao je župana Nikole Dobroslavića postoje li više ikakve prepreke za gradnju Pelješkog mosta, hoće li se radi toga odustati od gradnje autoceste do Dubrovnika trasom kroz Hrvatsku te kakvo je stanje projekta brze ceste Osojnik – Zračna luka Dubrovnik.

-Možemo bit uvjereni da neće biti prepreka za gradnju. Bilo je žalbi, ali su pale na DKOM-u, što znači da je odabir izvođača pravomoćan. Tužbe su pravo svakog tko nije zadovoljan, ali i one su odbijene. Navodno je najavljena još jedna tužba – odgovorio je župan te nastavio:

-Povezivanje Pelješkim mostom Hrvatske u jednu cjelinu je najvažniji projekt, ali nije jedino rješenje naše izoliranosti. Trebaju nam moderne prometnice koje će povezati sve što most neće. Za jednu dionicu, Osojnik – Rudine, imamo dokumentaciju, a tražit ćemo da posljednji dio bude što prije izgrađen. Inicijative o smjeru izvan države smatram neprihvatljivim, jer nisu planirane našim prostornim planovima. Uostalom, kako netko misli povezati svoju zemlju preko teritorija druge države? – rekao je Dobroslavić.

-Brza cesta je u fazi izrade studije izvodljivosti. Tražili smo od izrađivača usklađenja s prostornim planovima. Nakon te studije može se ići u projektiranje. Ustrajemo na toj prometnici jer je nužna za naš turizam i gospodarstvo – zaključio je Dobroslavić.

Marinu Vučković Matić (HNS) zanima hoće li Županija osnovati županijsko sklonište za životinje, o neredu s brodovima na operativnoj obali u zatonskoj vali te hoće li Županija realizirati projekt Sigurne kuće.

-Sklonište pokušava riješiti Grad Dubrovnik i nadamo se da će uspjeti, kako bi služilo i za druge gradove i općine. Ako se to ne dogodi, mi ćemo morati reagirati. Ali kad bude izvjesno da Grad Dubrovnik neće realizirati projekt. Problem je u lokaciji, jer ni politička volja ni novci nisu problem – rekao je župan, dodavši kako će pitanje u mulu u Zatonu proslijediti Lučkoj upravi Dubrovnik.

-U cijeloj Županiji imamo velik problem s osiguranjem veza brodovima, posebno u Dubrovniku. Ali sve treba biti po pravilima ŽLUD-a. Tražit ćemo da se drže pravila – kazao je župan. Dodao je kako će Županija ispuniti sve što Vlada RH naloži po pitanju realizacije Istambulske konvencije.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist