Županija

VRLO LOŠA PROCIJEPLJENOST Dobroslavić: U slučaju epidemije možemo očekivati smrtne slučajeve

Cijepljenje

Na petoj sjednici Županijske skupštine na točki vijećničkih pitanja Krešimir Kuran (SDP) pitao je župana kakvo je stanje s procijepljenosti u županiji, a župan Dobroslavić odgovorio je kako je procijepljenost za ospice preniska.

Po županu, problem je što su roditelji po zakonu dužni cijepiti djecu, ali to ne čine.

-Pozvali smo sve odgovorne da se procijepljenost poveća, jer je trenutno vrlo loša. U opasnoj smo situaciji jer, poznavajući iskustva iz susjedstva, u slučaju epidemije moramo računati nažalost i na smrtne slučajeve. Treba apelirati na roditelje da izvrše svoju zakonsku obvezu, inače postoji procedura kažnjavanja. Podržavam odluku Grada Dubrovnika da se ne upisuju u vrtiće necijepljenu djecu – rekao je župan.

Kuran je također apelirao na župana da reagira kod Hrvatskih voda da se s navodnjavanjem Doline Neretve počne mjesec prije, a završi mjesec kasnije, jer je trenutno u Neretvi bočata voda. Zanimalo ga je i status s cijepljenjem.

-Navodnjavanje je naš strateški projekt u nekoliko faza. Preostaje skupi, ali vrijedan i nužan projekt izgradnja brane na Neretvi kod Opuzena, koja bi smanjila zaslanjenje te time pročistila zemlju. Bio je problem prevodnice za brodove, ali to je rješeno s Hrvatskim vodama. Također, vidjet ćemo s HV-ima je li moguće pomaknuti termine – odgovorio je župan.

Kristinu Ćurčiju (SDP) zanima zašto se dopušta postavljanje mula na Pipliću u Uvali Lapad te betoniranje ispod Hotela Neptun, kao i kad će udruga DUSAB dobiti prostor za dnevni boravak.

-Ne znam što se radi uz obalu, provjerit ćemo ako je u našoj nadležnosti. Sve bespravne gradnje na pomorskom dobru treba prijaviti Lučkoj kapetaniji. Ništa se ne smije raditi bez odgovarajućih dozvola – odgovorio je Dobroslavić te nastavio:

-Problem s DUSAB-om nam je poznat, ali smo dosad jedino uspjeli pronaći prostor u OB Dubrovnik, koja je spremna ustupiti. Njima to ne odgovara, bolnica ne može više nego može, a mi imamo što imamo. Ako netko zna za neki prostor, treba im pomoći, kako bi iskoristili sredstva iz EU fondova za svoj projekt – odgovorio je župan.

Vlaho Ivaniš (HDZ) pitao je kakav je trenutni status osnovne škole Cavtat.

-Škola nema uvjete za nastavak rada, a radit će samo koliko je nužno do gradnje nove škole. Pripremili smo projektnu dokumentaciju, ali smo uvjerili i Ministarstvo da je riječ o prioritetnom projektu u cijeloj Hrvatskoj. Nismo imali mogućnost sufinanciranja iz Ministarstva, a nemamo mogućnost financiranja iz EU. Donosi se novi zakon koji će omogućiti interventnu gradnju za ovakve situacije. OŠ Cavtat ocijenjena je kao prioritet te će ući u financiranje, a suglasni smo da je sufinanciraju Županija i Općina. Glavni projekt bit će gotov u listopadu te da ćemo uspješno aplicirati na sredstva – rekao je župan, dodavši kako je taj problem vezan na gradnju novog vrtića u Cavtatu.

Nikšu Sentića (HDZ) zanima kad će stići vatrogasni protupožarni brod te tko će njim upravljati.

-Brod vrijedi 900 tisuća kuna, a koristit će ga Općina Mljet i tamošnja JVP – odgovorio je Dobroslavić, koji je na pitanje Marinka Pažina (HSP AS) o katamaranskoj liniji Dubrovnik – Lastovo rekao kako će se ona realizirati po ruti Dubrovnik – Sobra – Korčula – Ubli.

Pročitajte još

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist

[FOTO] Laureatima uručena priznanja Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

SVEČANA SJEDNICA UZ DAN ŽUPANIJE Dobroslavić: U radu nas vode ideje skromnosti i transparentnosti

Dulist