Koronavirus u Hrvatskoj

ŽUPANIJA JE KORONA FREE Dobroslavić: Znat ćemo odgovoriti na drugi val; Beroš: Sve je moguće

stozer cebalo

Od danas nemamo pozitivnih osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naša županija je korona-free – rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo nakon današnje održane sjednice na kojoj je među ostalim i sudjelovao ministar zdravstva Vili Beroš. Cebalo je istaknuo kako su na sjednici iznijeli sve što su radili u proteklom razdoblju, a odnosi se na borbu protiv COVID-19.

-Raspravljali smo i o svemu što je pred nama. Otvorile su se granice, cirkulacija ljudi je veća, počinje turistička sezona i zasigurno je da će sve to dovesti do većeg rizika, odnosno do moguće ponovne pojave pozitivnih osoba na našem području – naglasio je i dodao:

-Sve ono što smo dosad napravili u borbi protiv koronavirusa, dovelo je toga da uopće možemo razmišljati o turističkoj sezoni. S epidemiološkom službom pripremaju se sve mjere i upute koje će biti upućene privatnim iznajmljivačima i hotelskim kućama. Ugostiteljski objekti se pridržavaju mjera. Razrađuju se protokoli kako strani državljani trebaju postupati – kaže Cebalo.

Znat ćemo odgovoriti na drugi val

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je dobro što je županija slobodna od koronavirusa.

-Premda ne možemo biti sigurni da se neće pojavljivati pojedinačni slučajevi. Ovaj rezultat je rezultat rada Vlade RH, Nacionalnog stožera civilne zaštite, Županijskog stožera i svih drugih službi koje su radile na suzbijanju širenja koronavirusa. Brojni su pridonijeli suzbijanju pandemiju, barem zasad. Treba istaknuti da su u tome važnu ulogu odigrali naši sugrađani koji su bili odgovorni i slijedili upute. Vjerujem da ćemo znati odgovoriti ako dođe do drugog vala koji se najavljuje kao moguć. No, s ovakvim ljudima, mislim da nam ni drugi val ne može predstavljati opasnost – rekao je.

Naš je sadašnji interes dolazak što više turista

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako smo ‘svi zajedno učili tijekom borbe protiv koronavirusa’ jer je ovo ‘kriza i situacija u kojoj nitko od nas prije nije bio’. Opuštanja nema, kaže, ‘i moramo i dalje promišljati o ovoj ugrozi’.

– Naš je sadašnji interes dolazak što više turista. Međutim, to sa sobom donosi određene opasnosti. Ono što je zadatak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva je da se razviju određeni mehanizmi i postupanja u svim slučajevima koje možemo promišljanjem ‘dohvatiti’ po pitanju stranih turista. Postojat će niz elemenata koje moramo uzeti u obzir. S obzirom na ove specifične okolnosti, dolazak turista, moramo biti korak ispred virusa. Zamolio sam stožer da svoje buduće aktivnosti usmjere i u tom smjeru, u kontekstu razgovora s HZJZ-om koji može davati načelne upute i okvire. Na njima je da u komunikaciji dođu do rješenja za buduće situacije – istaknuo je Beroš.

Krivulja je i dalje linearna

Danas je Hrvatska brojala 11 novih slučajeva. Za dubrovačke je medije prokomentirao trenutnu epidemiološku sitaciju.

-Čuo sam se s kolegom Capakom. Epidemiološki izvidi su u tijeku. Situacija je, bez obzira na veći broj novooboljelih, pod kontrolom. I poduzimamo potrebne radnje da i tako bude – rekao je i dodao kako novooboljeli, koji su došli iz inozemstva, ‘nisu došli kao turisti’.

-To su i hrvatski državljani koji su zbog svojih radnih aktivnosti bili u kraćem posjetu susjednim zemljama. I to je ono u kojem ćemo pravcu usmjeriti promišljanje. U ovom trenutku nećemo ništa poduzimati. Imamo spremno niz mjera kojima ćemo ograničiti takvo kretanje, ukoliko vidimo da se idućih dana ponavljaju takvi slučajevi – rekao je. O konkretnim mjerama nije govorio, već je rekao da će biti dobro promišljene sukladno epidemiološkoj situaciji.

-Krivulja je i dalje linearna, međutim ako bi sljedećih dana broj rastao, ona bi mogla bi postati eksponencijalna. To ne očekujemo, no sve je moguće. Ponavljam, moramo biti krajnje oprezni i svi se moramo pridržavati mjera. Raspravljali smo danas i o preporuci nošenja maske. Otvoreni smo za sve i sagledavat ćemo situaciju iz dana u dan, jer jedna iznimka može promijeniti našu strategiju obrane. Bitno je temeljito pratiti epidemiološku situaciju i djelovati s njome u skladu – kaže Beroš.

Drugi val?

Komentirao je i izjavu epidemiologa Bernarda Kaića koji je danas istaknuo da nam slijedi novi val, ali i da smo možda već ušli u novi val.

-Gospodin Kaić je naveo jednu od mogućih teorija i to ne negiram. Međutim, brojni drugi epidemiolozi misle da ovaj današnji dan nije pokazatelj drugog vala i da se drugi val očekuje eventualno na jesen. Sve je moguće i naš je zadatak biti oprezan – naglasio je.

Nema politizacije

Inače, prvi je dan službene kampanje. Je li slogan HDZ-a ‘Sigurna Hrvatska’ dokaz oporbenih stavova kako je stožer civilne zaštite izričito političko tijelo, bilo je jedno od pitanja?

-Apsolutno to ne mislim, naš je cilj bio zaštititi zdravlje hrvatskih građana, radna mjesta i ekonomske procese. Politizacije nije ni bilo. Od prvog dana je stožer donosio preporuke i mjere na stručnom utemeljenju. Rekao sam kako je to primjer situacije kada politika prepoznaje struku i poklanja joj vjeru – naveo je kratko Beroš.

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut rekao je kako jedna od tema na sjednici stožera bila i protupožarna sezona te ona turistička. Analizirali su sve situacije kako pripremiti stožere na sve daljnje aktivnosti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist