Županija

Župan na konferenciji ‘Zelena i digitalna tranzicija na Mediteranu’ u Barceloni

Župan na konferenciji 'Zelena i digitalna tranzicija na Mediteranu' u Barceloni

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu konferencije ‘Zelena i digitalna tranzicija na Mediteranu’ koja se u održava u Barceloni u organizaciji Katalonske vlade, Europskog instituta za Mediteran i Saveza za Sredozemlje u okviru ponovnog pokretanja Mediteranske strategije Katalonije.

Kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije, župan Dobroslavić, govorio je o implementaciji novog EU plana i programa za Sredozemlje kroz projekte i inicijative za poticanje zelene i digitalne tranzicije.

-Današnjim prijedlogom za stvaranje prijatelja MED makroregije, činimo dodatni iskorak prema EU i zajedničkom porukom institucijama podsjećamo i naglašavamo da makroregionalne strategije i strategije morskih slivova pružaju idealan politički okvir kroz koji javna tijela, na različitim razinama, mogu surađivati ​​kako bi osigurali oporavak nakon COVID-19 i postigli zelenu i digitalnu tranziciju na integriraniji način- – rekao je u svom obraćanju župan Nikola Dobroslavić te naglasio da regionalne vlasti već igraju ključnu ulogu na razini provedbe, međutim da bi trebali biti u mogućnosti sudjelovati na strukturiraniji način u donošenju strateških odluka.

Također, župan Dobroslavić je istaknuo da Jadransko-jonska euroregija kao jedan od promotora Saveza za suradnju na Sredozemlju vjeruje u višerazinsko upravljanje i sredozemnu suradnju kao temeljne pokretače za osiguranje bolje budućnosti za stanovnike Sredozemlja i Europske unije.

Na bilateralnom sastanku župan Nikola Dobroslavić razgovarao je s ministricom vanjskih poslova Katalonske vlade Victoriom Alsinom te delegatom Katalonske vlade za jugoistok Europe Erichom Hauchom o aktivnostima Europskog odbora regija na procesima proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Konferencija u Barceloni održava se u sklopu programa MedCat Days za koje je domaćin Vlada Katalonije od 23. do 25. ožujka te u drugoj polovici studenog svake godine. MedCat Days nude okvir za sastanke i dijaloge s ciljem promicanja novih inicijativa i projekata, razmjena kroz integriranu, makroregionalnu i višerazinsku viziju u okviru europskih politika na Sredozemlju.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist