Županija

Župan na konferenciji ‘Zelena i digitalna tranzicija na Mediteranu’ u Barceloni

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu konferencije ‘Zelena i digitalna tranzicija na Mediteranu’ koja se u održava u Barceloni u organizaciji Katalonske vlade, Europskog instituta za Mediteran i Saveza za Sredozemlje u okviru ponovnog pokretanja Mediteranske strategije Katalonije.

Kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije, župan Dobroslavić, govorio je o implementaciji novog EU plana i programa za Sredozemlje kroz projekte i inicijative za poticanje zelene i digitalne tranzicije.

-Današnjim prijedlogom za stvaranje prijatelja MED makroregije, činimo dodatni iskorak prema EU i zajedničkom porukom institucijama podsjećamo i naglašavamo da makroregionalne strategije i strategije morskih slivova pružaju idealan politički okvir kroz koji javna tijela, na različitim razinama, mogu surađivati ​​kako bi osigurali oporavak nakon COVID-19 i postigli zelenu i digitalnu tranziciju na integriraniji način- – rekao je u svom obraćanju župan Nikola Dobroslavić te naglasio da regionalne vlasti već igraju ključnu ulogu na razini provedbe, međutim da bi trebali biti u mogućnosti sudjelovati na strukturiraniji način u donošenju strateških odluka.

Također, župan Dobroslavić je istaknuo da Jadransko-jonska euroregija kao jedan od promotora Saveza za suradnju na Sredozemlju vjeruje u višerazinsko upravljanje i sredozemnu suradnju kao temeljne pokretače za osiguranje bolje budućnosti za stanovnike Sredozemlja i Europske unije.

Na bilateralnom sastanku župan Nikola Dobroslavić razgovarao je s ministricom vanjskih poslova Katalonske vlade Victoriom Alsinom te delegatom Katalonske vlade za jugoistok Europe Erichom Hauchom o aktivnostima Europskog odbora regija na procesima proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Konferencija u Barceloni održava se u sklopu programa MedCat Days za koje je domaćin Vlada Katalonije od 23. do 25. ožujka te u drugoj polovici studenog svake godine. MedCat Days nude okvir za sastanke i dijaloge s ciljem promicanja novih inicijativa i projekata, razmjena kroz integriranu, makroregionalnu i višerazinsku viziju u okviru europskih politika na Sredozemlju.

Pročitajte još

SILVIO NARDELLI Prijepor oko trase brze ceste treba riješiti čim prije i započeti s projektiranjem

Andrea Falkoni Račić

Agro etno park Žabac dobitnik ‘Zlatne naranče’!

Dulist

Kreirajmo zajedno ‘Konavoski eko park’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija