Grad

ZOD: Atrij Kneževa dvora spreman za pet dana; Muzeji: Nema posjetitelja do 1. lipnja!

Kada je u pitanju obnova Kneževog dvora čini se kako se Zavod za obnovu Dubrovnika i Dubrovački muzeji ne mogu baš dogovoriti oko nekih stvari. U prvom redu, kada će atrij biti spreman za programe/posjetitelje i koji je rok u kojem bi neki radovi trebali biti završeni.

Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru ostaje zatvoren za posjetitelje do 1. lipnja zbog produžetka radova na konstruktivnoj sanaciji atrija – stoji u obavijesti Dubrovačkih muzeja.

Nakon što je prvotno najavljeno kako će obnova trajati do 1. travnja, 26 dana od ‘probijanja’ rokova stigla je i kratka obavijest kako se radovi produžuju, bez navedenog jasnog objašnjenja razloga produžetka radova.

Nakon što smo kontaktirali ravnateljicu Zavoda za obnovu Dubrovnika, Ivu Carević Peković doznali smo kako se dogodio ‘zastoj zbog snimanja filma Star Wars’.
-Prije samog ulaska filmske ekipe u Knežev dvor, mi smo imali pune ruke posla kako bismo im omogućili snimanje, morali smo iznijeti sve strojeve i stavljati popločanje, nakon čega je uslijedio period snimanja, te se opet kasnije trebalo sve strojeve natrag unijeti i pripremiti za nastavak radova – objasnila je Carević Peković razloge kašnjenja obnove Kneževa dvora.

Objasnila je kako je prvotni plan bio završetak obnove do 1. travnja, ali zbog kašnjenja do 1. svibnja će biti obnovljen, odnosno završen atrij.
-Do 1. svibnja ćemo završiti prizemlje građevine, pa će se dio programa tamo moći odvijati jer ćemo se mi maknuti i nastaviti radove na drugim dijelovima građevine. Građevinu je bitno bilo i osigurati, počevši od krova kako ne bi prokišnjavao – rekla je među ostalim Carević Peković.

Nakon razgovora s ravnateljicom ZOD-a Carević Peković, kontaktirali smo i Pavicu Vilać, ravnateljicu Dubrovačkih muzeja, kako bi nam objasnila koncept djelovanja Kneževog dvora od 1. svibnja.
– Izjava iz ZOD-a da će završiti s radovima u prizemlju Dvora (planiranim u prvoj fazi obnove) do 1. svibnja, ne podrazumijeva i da će ZOD do toga roka dovesti Dvor u stanje u kojem će biti siguran za muzejske posjetitelje, stanje u kojem će se muzejskim posjetiteljima moći omogućiti nesmetani doživljaj jedinstvenog prostora atrija, za koji među ostalim plaćaju ulaznicu, i stanje kojim će se, a s obzirom na veliki broj posjetitelja ove palače u sezoni, moći osigurati obilazak muzeja bez ikakvih problema i zastoja – istaknula je ravnateljica.

Objasnila je i razlog zatvaranja Kneževog dvora do početka lipnja.
– Naime, budući da će se radovi u Dvoru nastaviti na višim etažama i nakon 1. svibnja i da će u istom vremenu iznad čitavog prostora atrija kao i na glavnom stubištu ostati postavljena velika skela, smatramo da bi bilo krajnje neodgovorno u takvim okolnostima otvoriti Knežev dvor za muzejske posjetitelje – odgovorila je Vilać.

Pročitajte još

Tomo Sjekavica na prijemu kod predsjednika Milanovića

Dulist

Tim ‘Aktivne Hrvatske’ kod gradonačelnika, najavili i program u Dubrovniku za lipanj

Dulist

U 2021. Lokrum posjetilo 100 tisuća ljudi. Prihodi veći od 13 milijuna kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija