Koronavirus u Hrvatskoj

ZNANSTVENICI POTVRDILI Virus u Hrvatsku je stigao mutiran iz Austrije ili sjeverne Italije

koronavirus italija 1

Virusi koji cirkuliraju u Hrvatskoj generalno odgovaraju šarenoj slici brojnih sojeva kakva je zastupljena širom Europe, za razliku od Australije ili Kine, piše Večernji.hr

Imali smo deset dana velikih vijesti o pandemiji u Hrvatskoj. Najprije je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” stigla vijest o izoliranju novog koronavirusa SARS-CoV-2, pa je istog tjedna stigla i vijest o uspješnom sekvenciranju genoma novog koronavirusa.

Sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 iznimno je važan znanstveni pothvat koji je ostvaren pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka iz Laboratorija za naprednu genomiku na Institutu “Ruđer Bošković”, a u suradnji s izv. prof. Igorom Jurakom s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te prof. dr. sc. Tomislavom Rukavinom i dr. med. Nevenom Sučićem s Medicinskog fakulteta u Rijeci i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci. Kako je u svijetu već sekvencirano gotovo 12.000 genoma virusa SARS-CoV-2, znanstvenici svoj uspjeh ne smatraju senzacijom.

Znanstvenici su se koristili tehnikom koja se naziva „sekvenciranje DNA nove generacije“ ili masivno paralelno sekvenciranje. Zapravo je riječ o vrlo sofisticiranoj metodi koji zahtijeva specifičnu opremu (u našem slučaju Illumina MiniSeq) i visokospecijalizirane stručnjake. Glavna karakteristika ove tehnologije je da omogućava istodobnu, ali iznimno osjetljivu analizu velikog broja uzoraka te se generira enormno velika količina podataka koju je moguće analizirati samo uz pomoć bioinformatičkih alata.

Prirodno je pitati može li se sada prepoznati odakle je novi koronavirus stigao u Hrvatsku, koliko sojeva ima, jesu li neki od njih opasni. Odgovor je dvoznačan, odnosno, za sekvencirane viruse jest, no za cjelovitu sliku trebalo bi sekvencirati viruse prikupljene sa svih 2000 zaraženih u Hrvatskoj.

– Nakon što smo odredili genetski kod virusa, odnosno njih 21, jer za više nismo imali sredstava, možemo usporediti slijed svakog virusa međusobno i, naravno, sa svim postojećim genomima virusa u javnim bazama, kojih ima više od 12.000. Iako nismo imali prilike provesti detaljnu analizu, možemo sa sigurnošću zaključiti da je virus u Hrvatsku stigao u nekoliko navrata i da je najsličniji virusima sa sjevera Italije i Austrije, što ne iznenađuje. Međutim, uočili smo i postojanje virusa koji nisu došli tim putem, no za detaljnu analizu potrebno nam je još vremena. Virusi koji cirkuliraju u Hrvatskoj generalno odgovaraju šarenoj slicibrojnih sojeva kakva je zastupljena i širom Europe, za razliku od, primjerice, Australije ili Kine – izjavio je dr. Vugrek.

Više pročitajte ovdje

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist