Aktualno

ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1048. Festa

ŽIVIO SVETI VLAHO! Otvorena je 1048. Festa

Otvorena je 1048. Festa! Uvodi se grad u blagdan sv. Vlaha.

Mnoštvo je puka stiglo na Stradun, u čas našega Parca, a čitanjem Lausa, tradicionalnog teksta kojim počinje otvaranje, biskup mons. Mate Uzinić rekao je najomiljeniji dubrovački usklik: Živio sveti Vlaho!

-Naš sveti Vlaho vrlo je star, mi ga i zamišljamo kao starog i dobrog starca. On jest star, ima preko 1700 godina, ali nije ostario. Nije ostario zato što je prignut nad ovaj grad i nad njegove stanovnike. Nije ostario jer on se nije pretočio u kameni kip bez osjećaja kakvim ga najčešće gledamo nego je prisutan u životu svakog od nas. U svakom od nas šeta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim gradom. On je star, ali je zapravo mlad, jer njegovo nadahnuće i Evanđelje, onaj kojega nasljeđuje i svjedoči ovom gradu jest Isus Kris – rekao je biskup i nastavio:

-Mi smo stara crkva, od samih početaka Kršćanstvo polako prodire u naše krajeve. Ovo je 1048. Festa što također govori da smo stara crkva. No jesmo li postali ostarjela crkva? Koja je crkva ostarjela? Crkva koja je prignuta nad sebe samu, koja se začahurila u svojim tradicijama i nije sposobna otvorenim očima gledati svijet i vrijeme u kojem živi, koja nije sposobna osluškivati Duha svetoga i osluškujući ga biti u službi ljudi koji sada žive i ovog našeg vremena. Mi smo i kao narod i kao društvo stari. Mlada smo država, ali smo star narod. Nažalost i Europa u koju smo se uključili je također ne samo stara nego i pomalo ostarjela. Ovdje više mislim na činjenicu da nas je sve manje. Naš premijer koji je danas ovdje s nama rekao je da se svake godine u Hrvatskoj jedan grad veličine Makarske manje rodi negoli umre. I danas je spominjao problem demografije. Nedavno sam vozio navečer kroz slavonska sela i bio začuđen vozeći se između kuća čiji prozori nisu osvijetljeni. No, ne moramo mi ići u Slavoniju, pođimo do našeg Pelješca, Primorja, do naših otoka. Ostarjeli smo. Zašto? Zato što su nam možda neki drugi interesi bili ispred onog prigeti se, darovati se, služiti. Želim da nam danas kao Crkvi i narodu sveti Vlaho ponovno zasja, i svojim primjerom i zagovorom, kako bismo da, bili stari, ali ne bismo bili oni koji su ostarjeli, zagledani smo u sebe i svoj interes, koji se prigibaju samo nad sobom, nego bismo se stavili u služenje drugih, u ljubavi, onako kako je on činio i dok je bio živ i kako je činio već 1048 godina za ovaj grad, onako kako je prije njega činio Isus Krist. Neka nam on bude nadahnuće i neka nam nastavi biti zagovornik, kako ono i oćeš ako Bog da. Amen da Bog da. Živio sveti Vlaho! – rekao je biskup Uzinić, kojemu je ovo deveta Festa kao biskupu dubrovačkom.

Rektor crkve sv. Vlaha don Toma Lučić pročitao je potom čestitke i pozdrave za Festu naših pomoraca, ali i svih onih koje je naš najvažniji blagdan zatekao izvan grada. Prineseni su darovi na blagoslov, poletjele su i golubice, a na kraju ceremonije festanjuli Ivica Đurđević – Tomaš i Ivica Vrlić podigli su i barjak na standal pored crkve uz Himnu sv. Vlaha. Inače, let golubica ima simboliku, ako poletena istok, predaja kaže, bit će rata, a odlete li na zapad bit će mir. Golubice su danas poletjele prema Pilama!

Na otvaranje Feste došli su brojni svjetovni i crkveni dužnosnici, a među njima premijer Andrej Plenković, izalsanik predsjednika Hrvatskog Sabora Branko Bačić, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, ministrica Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić, potom zadarski nadbiskup Želimir Puljić, biskupi Zdenko Križić, Tomislav Roglić, Petar Palić i brojni drugi.

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist