Aktualno

GRADONAČELNIK UZ DAN GRADA Dubrovnik nije grad izobilja. Znamo štititi njegove interese i interese građana

svecana sjednica laureati23

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha održana je ove nedjelje u Kazalištu Marina Držića. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica koji se kratko osvrnuo na rad dubrovačkog parlamenta u prethodnoj godini. U svom govoru naglasio je kako je neraskidiva veza našega grada i sv. Vlaha.

-Privrženost katoličkoj crkvi i sv. Vlahu ogleda se i u činjenici kako je jedino Dubrovačka Republika imala sveca u svojoj zastavi. Poštovati i ljubiti svoje, a istovremeno biti tolerantan i surađivati s drugima i različitima, jedan je od postulat kojeg vučemo iz slavne prošlosti. Živimo u vremenu relativiziranja i negiranja vrijednosti koje su kroz stoljeća utkane u mire našega grada i genetski kod našeg čovjeka. Kršćanstvo i demokršćanske vrijednosti generacijama i stoljećima bile su temelj napretka našeg grada. Te vrijednosti nisu i ne mogu postati arhaizmi, one su dio identiteta našeg naroda. Posebnu odgovornost za očuvanje i promoviranje tih vrijednosti imamo mi koji smo baštineći taj svjetonazor dobili povjerenje naših sugrađana, ne od izbora do izbora nego svaki dan u svakoj našoj odluci – rekao je Potrebica dodavši kako je jedna od tih vrijednosti i zaštita javnog interesa.

– I baš danas kada su lažne vijesti na nacionalnoj i lokalnoj razini sve više pravilo nego izuzetak želim poslati jasnu poruku da nam je javni interes iznad svih interesa – rekao je te dodao kako će se do kraja ove godine završiti postupak izmjene GUP-a Grada Dubrovnika kako bi obuzdali negativne učinke GUP-a iz 2014. godine.
-Ponizno i skromno nastavit ćemo služiti našim sugrađanima i nastaviti raditi za prosperitet našeg grada. Neka zagovor svetog Vlaha siđe na sve vas, vaše obitelji, naš grad i jedinu nam domovinu Hrvatsku. Živio svetih Vlaho – zaključio je Potrebica.

Nakon što je nazočnima prikazan film o projektima Grada Dubrovnika koji su završeni ili započeti u protekloj godini, riječ je uzeo dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
-Ovo je grad kojeg neizmjerno volimo, kojeg zovemo domom, čiju povijest poštujemo, baštinu čuvamo i čiju tradiciju živimo. To radimo i danas, uoči dana ki dohodi nam jednom na godište, kada se 1048. put spremamo slaviti našeg nebeskog zaštitnika sv. Vlaha. Na nama je danas da ovaj drevni grad s naslijeđem države uistinu učinimo mjestom za kvalitetan i ispunjen život vodeći se pri tom samo jednom misli vodiljom – u svemu što radimo na prvom mjestu ističemo interes grada i njegovih građana. Na taj sveti postulat brige o javnom obvezuju nas naši potomci kojima ćemo grad ostaviti, ali i svi naši pali anđeli. Hrabri hrvatski branitelji i oni koji su ovaj grad u Domovinskom ratu obranili bilo aktivno ili ostankom na svojim kućnim pragovima. Neka nas na tom putu vodi požrtvovnost i providnost sv. Vlaha, ali i državničko umijeće naših predaka – rekao je gradonačelnik. Istaknuo je kako interese grada znaju štititi, a to su pokazali i prošle godine kada je raspleten gordijski čvor s tvrtkom Excelsa nekretnine izborivši dugo obećavanu koncesijsku naknadu. Popis započetih i završenih projekata, rekao je, nije kratak.

-To znači da smo na dobrom putu ostvarenja svega onoga za što su nas naši građani na izborima ovlastili. Ne zovemo to vladanjem nego dobrim gospodarenjem i služenjem. Nažalost u javnosti je prisutna posve pogrešna predodžba kako je Dubrovnik grad izobilja. Često nam se zbrajaju grijesi i propusti koje niti nisu naši. Činjenica jest da je ovogodišnji proračun najveći u povijesti, međutim nije dostatan za realizaciju svega onoga što je potrebno napraviti kako bismo u svakom kutku ovoga grada izjednačili kvalitetu života i kako bismo desetljećima zapostavljeni standard uskladili sa zahtjevima suvremenog života – rekao je Franković te dodao kako su pokrenuti značajni kapitalni projekti.
-2020. godinu obilježit će kulminacija svih nabrojenih aktivnosti. Sve vas koji kao odabrani predstavnici građana sudjelujete u političkom životu pozivam da izbjegavamo sitne antagonizme i da uvijek ustrajavamo na afirmativnom radu, radu za opće dobro. Od našeg Parca tražimo nebeski zagovor i zaštitu,zaštitu, istu ona koju nam je vjerno pružao, uvijek kada je to bilo potrebno. Neka nas i dalje vodi naprijed svojom čvrstom rukom, krepošću duha i blagošću srca – rekao je te svima čestitao Dan Grada i Festu sv. Vlaha.

Potom su se prigodnim govorima obratili župan Nikola Dobroslavić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić. Na svečanu sjednicu i ove je godine stigao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Premijer je čestitao gradonačelniku i njegovoj Gradskoj upravi na brojnim postignućima.
-Ostvarili smo sinergiju između vaše ambicije i želje da Dubrovnik bude u novom vremenu, vremenu 21. stoljeća smart city u pogledu održivosti i razvoja, kao što su i vaši preci znali opstati, držati se i sačuvati slobodu. Ono što je sloboda značila stoljećima, danas znači pametno i mudro pozicioniranje u novim okolnostima – rekao je premijer dodavši kako se vodi i računa o onima koji su najviše dali za hrvatsku slobodu. Izrazio je stoga zadovoljstvo što je i Dubrovnik jedan od gradova u kojima se s Vladom grade stanovi za branitelje. Naravno, spomenuo je i Pelješki most pri tome pohvalivši župana, koji je na njegovoj realizaciji bio najviše angažiran.
-Došlo je vrijeme da se Pelješki most realizira. On je strateški, europski, državnički projekt naše generacije. Ostat će tu s nama zauvijek – rekao je Plenković te se spomenuo i kako je Dubrovnik grad kulture.
Dio aktivnosti oko predsjedavanja Europskom unijom bit će i u Dubrovniku. To je poruka, rekao je, koliko nam je Dubrovnik bitan.
-Naša Vlada je vama i ostalim jedinicama lokalne i regionale samouprave pružila ne samo ruku nego operativno financijsku suradnju, što u ranijim mandatima nije bilo na ovoj razini. Jedino decentralizacijom možemo ostvariti uspješan i ravnomjeran razvoj Hrvatske – rekao je dalje premijer dodavši kako će Dubrovnik i županija u Vladi i dalje imati prijatelja i partnera.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist