Politika

ŽELJKO RAGUŽ Imamo vrhunske sportaše, ali ne vidim da imamo glumca u Hollywoodu

ŽELJKO RAGUŽ Imamo vrhunske sportaše, ali ne vidim da imamo glumca u Hollywoodu

Strategija razvoja sporta Grada Dubrovnika do 2028. godine stigla je konačno pred gradske vijećnike. Pročelnik Dživo Brčić uvodno je naglasio kako ovaj dokument jasno definira što Grad treba napraviti kako bi se popravili uvjeti, prije svega infrastrukturni.

-Ovo je sveobuhvatan dokument koji detaljno obrazlaže svaku pojedinu stavku – rekao je pročelnik, a nakon toga je jedan od autora studije doc. dr. sc. Zrinko Čustonja vijećnicima još jednom predstavio dokument. Naime, ovog ponedjeljka je vijećnicima i medijima dokument već predstavljen.

-Utemeljili smo ga na tri stupa, tri ključna segmenta. Prvo je ogromna količina obrađenih podataka, a koja se tiče analize trenutnog stanja i ona je napravljena na nekih 370 stranica, ali činilo nam se strašno važnim jer zadnjih 40 godina nije postojala sustavna analiza stanja u dubrovačkom sportu. Na temelju ove analize sljedeća strategija bit će značajno manjeg opsega i lakša za konzumiranje. Ovaj veliki broj podataka daje dodatnu vrijednost Strategiji. One su često rezultat onoga što autori misle ili žele, ali u ovu su utkani i stavovi i interesi građana – naveo je Čustonja.

-Na temelju opsežne analize definirani su ciljevi, konkretnih 45 strateških ciljeva u šest područja. Išli smo u smjeru vrlo precizne kvantifikacije pa je ciljeve jednostavno pratiti jesu li ispunjeni ili nisu – rekao je dalje, dodavši kako je program razvoja važan dio ovog dokumenta te je definirano konkretnih 114 aktivnosti.
Sportska infrastruktura gorući je problem Dubrovnika, i to je svima jasno, i bez velikih studija, a ovom Strategijom je, rekao je Čustonja, utvrđeno točno koliko kojih objekata nedostaje. Nedostaje 6 tisuća ‘kvadrata’ dvorana i 25 tisuća sati dvoranskog prostora, odnosno između 7 i 8 sportskih dvorana. Stoga je kao cilj do 2028. postavljen  kompleks od 8 dvorana. Kad je riječ o sveobuhvatnoj sportskoj infrastrukturi, do 2028. godine trebalo bi uložiti 400 milijuna kuna.

Preporučeno je osnivanje Povjerenstva za provedbu Strategije, koje bi Gradsko vijeće izvještavalo o poduzetim koracima.

-Strategija se mora mijenjati, ona nije nepromjenjiv dokument i ako se ne promijeni za 12 mjeseci znači da nije zaživjela – rekao je Čustonja naglasivši kako je ovo putokaz, samo dokument za kojeg stoje ljudi.

Gradonačelnik Mato Franković rekaa je kako je Strategija uvidjela sve slabosti dubrovačkog sporta, a poznato je da se jako malo ulagalo u sport dugi niz godina.

-Pokazuje nam smjer u kojem dubrovački šport treba ići – rekao je Franković dodavši kako ima u sebi i jasan akcijski plan.

-Važno je da ovo ne ostane samo jedna od niza strategija iako ovakva za sport nije niti postojala, ali postajale su za druga područja i skupljale su prašinu – rekao je Franković dodavši kako će neke od točaka na sjednici Vlade RH za Festu značajno pojačati financijsku moć grada, za ulaganje u sportsku infrastrukturu, kulturu, odgoj…

-Jedna od prvih ciljeva jest izgradnja nogometnog terena i možemo ga ostvariti već u ovoj godini. Boćarska dvorana također, znamo i lokaciju, a to je sport koji raste i treba u njega ulagati. Određene projekte imamo i za tenis, ide se prema građevinskoj dozvoli i to može biti izgrađeno do kraja mandata – rekao je Franković.

Sportska dvorana, rekao je, financijski je zahtjevna i mora zadovoljiti potrebe za idućih 30, 40 godina, a zamišljena je na način da bi se mogla primijeniti i za kongrese i neke druge događaje.

Željko Raguž, vijećnik DUSTRA-e rekao je da je ovo jedna od najvažnijih točaka ove godine.

-Možemo imati podijeljena mišljenja oko brojnih tema, ali kad se postavlja pitanje sportske infrastrukture ne postoji čovjek koji će o njoj reći pozitivno. Zadovoljni smo Strategijom. Ne smatram da je dvorana financijski skupa, posebno kada pogledamo tko je sve koristi, od profesionalaca do rekreativaca, gledatelja, roditelja, školaraca… – rekao je Raguž dodavši kako i pored ovakve infrastrukture imamo vrhunske sportaše, ali ne vidi ‘da među onima koji dobivaju sedam puta više novaca imamo glumca u Hollywoodu ili glazbenika u Bečkoj filharmoniji’.

-Brinu me jedino neriješeni imovinsko-pravni odnosi  rekao je Raguž izrazivši nadu da će se postići politički konsenzus.

-Koliko će nam vremena oduzeti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer svjesni smo da je Gospino polje idealno za ovu infrastrukturu – pitao je Miho Obradović dodavši kako će HNS podržati ovaj dokument.

-Sportska infrastruktura je temelj i baza za realizaciju svih zacrtanih strateških ciljeva. Svjesni smo kako izgradnja bilo kojeg kapitalnog objekta košta puno više nego prije dvije, tri godine, a i koeficijenti zaduženosti Grada približavaju se zakonskom minimumu i tome brine. Bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nemamo mogućnost uložiti te novce – rekao je Maro Kristić (MOST) dodavši kako će se morati osigurati vlastita financijska sredstva za infrastrukturu.

-Želim ovoj gradskoj upravi puno više odvažnosti, nemamo vremena i morati krenuti dalje. Bez hrabrih odluka poput one o prodaji gradskog stadiona na Lapadu bojim se da će ova priča kaskati i da ćemo imati problema i s rješavanjem prostornih pitanja, ali i s financijama – rekao je Kristić, a njega kolegica Dolores Lujić kritizirala je mali uzorak uzet za anketu među građanima. Marko Potrebica (HDZ) rekao joj je kako 700 ljudi obuhvaćenih u anketi predstavlja reprezentativan uzorak, a da je anketa visoko kvalitetna potvrdio je i Čustonja.

-Očekujem da će se Strategija usvojiti jednoglasno. Najkorisniji dio nje jest analiza trenutnog stanja, što je i najopširniji dio ovog dokumenta. Korisno je vidjeti što mislite i kako planirate ciljeve za deset godina, ali izrazit ću laganu skepsu da ćemo to i napraviti – rekao je DDS-ov vijećnik Ivan Jelčić.

-Što se tiče zadanih rokova, već je trebalo krenuti, a ne reći da se može krenuti – rekao je Jelčić.

-Imamo športske objekte koji su sramota za Dubrovnika. Ja sam sudjelovao u tri projekta za stadion. Podržimo ovaj put Strategiju i uhitimo se posla, a ako i ne uložimo svih 400 milijuna kuna nego nešto manje, bit ćemo zadovoljni – rekao je Riki Rossetti (DUSTRA) predloživši da ne smijemo zaboraviti Gospino polje, koje je odavno predviđeno za sport.

-Lamentirajući čije su koje zasluge nećemo nigdje stići – replicirao je Rossettiju Maro Kristić dodavši kako se već sutra treba krenuti s osnivanje Povjerenstva i postupkom izvlaštenja vlasnika u Gospinom polju jer će se samo tako moći reći da se krenulo naprijed.

-Stadion od 1500 gledatelja nije stadion koji zadovoljava ikakve standarde, a prometna struka je rekla da na onoj lokaciji ne može biti veći broj gledatelja. Zato smatram da treba razmišljati o prodaji te lokacije, a da se mogao tamo napraviti stadion, mislim da bi se napravio u ovih 20 godina – rekao je Kristić.

-Tamo mora ići stadion – kategorično mu je odgovorio Rossetti.

Potrebica ih je upozorio da su skrenuli s teme, jer strategija ne govori o lokacijama.

Kristić je rekao kako ne postoji obveza vraćanja zemljišta stadiona obitelji Pitarević, a što je spomenuo Rossetti.

-I kultura i sport trebaju imati suživot – rekao je Ljubo Nikolić.

-Ovo je izuzetno opasan dokument, jer ako počne skupljati prašinu bit će oružje u rukama oporbe – rekao je Potrebica dodavši kao nije sveto pismo, ali ni šarena maca.

Strategija je jednoglasno usvojena.

 

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist