Aktualno

[ŽELJE I OSVRTI] ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ 2022. možemo ocijeniti kao uspješnu i povijesnu godinu

[ŽELJE I OSVRTI] ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ 2022. možemo ocijeniti kao uspješnu i povijesnu godinu

Župan Nikola Dobroslavić za DuList je istaknuo po čemu će pamtiti 2022. godinu, ali i koja su njegova očekivanja za ovu 2023. godinu.

Nakon dvije izazovne godine obilježene korona-krizom, 2022. Dubrovačko-neretvanska županija zasigurno može ocijeniti kao uspješnu, ali i povijesnu godinu. Otvorili smo Pelješki most, ne samo naš san, nego i san cijele Hrvatske. Ovaj milenijski projekt spojio je naš teritorij, no pred nama su i novi izazovi. U tijeku je izrada dokumentacije za tri ključna projekta cestovne infrastrukture -nastavak autoceste od čvora Metković do Osojnika, brzu cestu do Zračne luke Dubrovnik te brzu cestu preko poluotoka Pelješca. I za ove projekte imamo punu podršku naše Vlade.

Veliki naglasak ova županija stavila je i na projekte povezivanja otoka, to jest na lučku infrastrukturu. U godini za nama završili smo šest luka, a u tijeku je realizacija kapitalnih projekata na otoku Korčuli-Pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci te luke Polačište. Pred nama je i početak radova na rekonstrukciji i dogradnji luke Ubli na Lastovu, te realizacija luke Prigradica u Blatu i luke Perna s obilaznicom Orebića.

Posebno smo ponosni na nedavno otvorenu Dnevnu bolnicu u Metkoviću, na radove na opremanju Centra za djecu s poteškoćama u razvoju Ruka prijatelja. S ulaganjima u zdravstvo i socijalnu skrb nastavljamo i dalje. Priprema projekta obnove Opće bolnice Dubrovnik, kao i kapitalni projekt rekonstrukcije i uređenja Specijalne bolnice Kalos svakako su prioriteti za nas.

Ulagali smo i u poljoprivredu, kroz realizaciju sustava navodnjavanja Glog. Kao što smo najavljivali, slijedi nam sustav Koševo-Vrbovci i iznimno važan projekt brane na Neretvi.

Naš kapitalni projekt Centra za gospodarenje otpadom nam je, također, jako važan, posebno zbog činjenice da je on preduvjet zatvaranja svih odlagališta otpada u županiji i iznimno važan dio održivog sustava gospodarenja otpadom.

Naravno, neizostavna su ulaganja i u obrazovanje, gdje se posebno ističe projekt Regionalnog centra kompetentnosti, ali i brojne investicije u škole kojima smo osnivač i u koje smo u godini za nama uložili gotovo 8,5 milijuna kuna.

Naše gospodarstvo je ponovno u punom zamahu, turističke brojke su nam ponovno na jednoj odličnoj razini, što smo i najavljivali.

Dubrovačko-neretvanska županija brinula je i brinut će za sve svoje stanovnike i svoje cijelo područje. Godina za nama bila je, s veseljem to ističemo, godina puna uspjeha i ulaganja. Uvjeren sam da će nova, 2023., biti još uspješnija.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist