Županija

[ŽELJE I OSVRTI] Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić: ‘Bilo je posla, predviđamo još i više u 2023.’

[ŽELJE I OSVRTI] Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić: 'Bilo je posla, predviđamo još i više u 2023.'

U 2022. godini nadali smo se normalizaciji situacije i turističkom oporavku nakon dvije godine pandemije koronavirusa, što se i dogodilo. Dosegnuli smo turističke brojke od preko 80 posto u odnosu na 2019. godinu. To nam daje optimizam za 2023.. U 2022. smo izvršavali brojne projekte te pripremali nove. Od većih bih izdvojio trenutno izvođenje radova na postavljanju optičkog kabela na prostoru cijele Općine Dubrovačko primorje. Riječ je o međunarodnom europskom projektu u koji su uključene Općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovnik, a njegova vrijednost je 90 milijuna kuna. Kad se završi projekt, oko 1400 domaćinstava će imati mogućnost spajanja na brzi internet.

Također, odobrila su nam se sredstva za izgradnju vodoopskrbnog sustava za naselje Doli. Očekujemo da će se u 2023. provesti javna nabava, izabrati izvođač i krenuti s realizacijom ovog važnog, višemilijunskog projekta. Postoje još dva projekta vodoopskrbe, jedan na području Majkova i Grbljave te drugi na području Topolog i Imotice, čijoj se realizaciji nadamo u idućoj godini. Naime, osigurana su sredstva, ishodovane su dozvole, no bili smo ‘zapeli’ u birokraciji zbog žalbi na natječaj. Očekujemo da će se početkom sljedeće godine napokon izabrati izvođač i da će krenuti radovi. Predan je i zahtjev za lokacijsku dozvolu za projekt vodoopskrbe Lisačko čepikućke vale za osam sela.

Računamo da ćemo kroz iduću godinu dobiti građevinsku dozvolu, rješavati imovinsko-pravne odnose te tražiti kako nacionalna, tako i europska sredstva. Osigurali smo djeci cjelodnevni boravak u školi od 1. do 4. razreda, a provodili smo i mijenjanje rasvjete s neučinkovite na štednu. Ishodovali smo građevinsku dozvolu za novi vrtić i vatrogasni dom, kao i dozvolu za cestu od Dola do projekta turističkog naselja ‘Sestrice’ te za cestu kroz Slano do novog hotela ‘Slano’. To su projekti koji će se realizirati kroz iduće godine. U ovoj je godini bilo dosta posla, a predviđamo ga još više u 2023. godini.

U novoj godini očekujem da se financijski i turistički brojevi vrate na 2019. i da se vratimo u ‘puni ritam’ u kojem se realizira niz projekata, a da se s druge strane ostvaruje turistička vrijednost i podiže kvaliteta. Nadamo se da inflacija, koja je uzrokovana raznim događanjima, neće dalje biti ‘galopirajuća’.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist