DuList IN

ZELENA MENESTRA U KONAVLIMA Ni bura ih nije omela da uživaju u dobrom društvu i hrani!

ZELENA MENESTRA U KONAVLIMA Ni bura ih nije omela da uživaju u dobrom društvu i hrani!

Mnogi znaju da je tradicionalni specijalitet dubrovačkog kraja zelena menestra, jelo koje se sastoji od nekoliko vrsta mesa i kupusa, a zasigurno svatko s ovog našeg područja ima svoj poseban recept i male trikove kako ovaj gastronomski doživljaj učiniti još boljim i ukusnijim.

U pustolovnom parku Cadmos Village u Komajima danas se kuhalo upravo ovo tradicionalno jelo, u sklopu Dana konavoske Zelene menstre baštine i vina, a sve je objedinila deveta po redu manifestacija Mirisi Božića.

Jaka bura koja je puhala u Konavlima očito nije smetala gostima, a sunčano vrijeme je svih izmamilo u prirodu. Ovo jelo je kao stvoreno za zimske dane, s dobrim maslinovim uljem, fetom kruha i čašom dobrog vina, bilo crnog ili bijelog. Zelena se menestra u starim spisima spominje još davne 1480. godine, i to kao izvorna konavoska hrana.

Ovo jelo nije samo gastronomski doživljaj već sa sobom nosi i predznak dobre zabave s obzirom da je običaj zelenu menestru kuhati u velikim, dubokim loncima za više ljudi. Uz ukusno predjelo, kao što je domaći sir, kisele lukovice i ‘prigane pogačice’, uživanje u ovom jelu nosi sa sobom i dašak prošlosti i tradicije. Zimsko, hladno vrijeme i kraći dani vuku za sobom potrebu za okrepljujućom hranom, dobrim društvom i čašom vina, a sve to objedinjuje upravo zelena menestra.

Nekoliko vrsta mesa, među kojima je suha panceta, dimljena vratina, domaće kobasice te pršut, najprije se skuhalo u velikom ‘kotlu’. Naravno, ništa bez malo svinjske masti, a mekana, suha mesa izvadila su se iz vode ranije kako se ne bi prekuhala. Potom se u istu vodu dodao kupus. Kelj ili verza, zeleni kupus ili raštika, bijeli kupus te krumpir. Kelj i bijeli kupus isjekao se na deblje ploške, raštika se očistila te se svaka vrsta povrća skuhala i ocijedila, vodeći računa o tome da se ne raspadne.

Cijeli proces trajao je otprilike sat i pol. Doživljaj bi bio potpun da se zelena menestra mogla ‘krčkati’ vani na otvorenom, ali današnja bura koja nije pošla niti na ‘ručak’ to nije dopustila.

Mirisi Božića u Konavlima manifestacija je koja se organizira po deveti put, a objedinjuje više konoba i seoskih domaćinstava, zabavni show, humanitarnu akciju, večer umjetnosti i druge zanimljive sadržaje koje pridonose turističkoj slici Konavala te donose duh Božića u ovo blagdansko vrijeme.

Pročitajte još

IVANA MAROVIĆ IZ TAJLANDA ‘Jela sam škorpione, a otrovala se piletinom’

Dulist

[FOTO] UNIDU BookClub – inicijativa koja obogaćuje studentski život Dubrovnika

Nora Di Leo

DEFINITIVNO FAVORIT! Baby Lasagna skočio na eurovizijskim kladionicama

Dulist