AktualnoKome zidine

‘Žele razvlastiti DPDS u korist gradonačelnika’

Ivo Banac

Na hitno upućivanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika reagirao je i prof.dr.sc. Ivo Banac.

  
– Pred nama je klasičan zakon s posebnom namjenom – lex specialis. Želi se razvlastiti Društvo prijatelja dubrovačke starine u korist dubrovačkog gradonačelnika i to mimo prethodnih dogovora i dugogodišnje vrlo uspješne prakse. To se radi jer ministrica, članica HNS-a, želi izići ususret Andru Vlahušiću, također članu HNS-a. Tomu SDP, nažalost, sekundira. Razmislimo što se želi učiniti i kakve su posljedice! Dobro znamo da je Društvo prijatelja dubrovačke starine jedna od rijetkih ustanova koja je u komunističkom razdoblju djelovala u interesu grada i građana Dubrovnika. U ono vrijeme kada su udruge civilnog društva bile posve nepoželjne, našla se jedna šaka domaćih ljudi koji su sebe ponudili kao rješenje u zaštiti prezrene starine. I oni su iz tog malog jezgra, u vrlo teškim vremenima, učinili nešto veliko. Bojim se da mnogi Dubrovčani to ne razumiju niti cijene. Inače bi drukčije reagirali na Vlahušićevo nasilje – ističe Banac i dodaje kako se Društvo takvim činom želi kazniti.

– Umjesto da se dugogodišnja služba Društva prijatelja nagradi, ovo se Društvo želi kazniti, zapravo razvlastiti, onemogućiti za buduće zaštitne mjere. Ali zato će rastrošni gradonačelnik, poznat po nebuloznim graditeljskim projektima, kineskim zidovima na Ilijinoj glavici, tunelima i visećim vrtovima, šarenim pločnicima i kičastim panoima, imati više sredstava za nove destruktivne projekte. Jer, on je u tomu specijalist. Pogledajte što je napravio s parkom u Gružu, a što još može napraviti s vrtovima ljetnikovca Gundulić i posljednim zelenim površinama u našem okolišu – naglasio je dodavši:

– A Zagreb? Ministrica ne zna što radi, ali to radi sustavno. Kažnjava je jedna udruga koja nije nastala poput Vlahušićevih ad hoc zamisli, već je u vrlo teškim vremenima organski proizašla iz ljubavi koji su Dubrovčani imali za svoj grad. Ako je to politika Ministarstva kulture, onda samo mogu reći da žalim za zlatnim vremenima Boža Biškupića. Tada se ovakve stvari ne bi mogle dogoditi. Ali naravno na vlasti u Zagrebu danas nije HDZ, jer da HDZ ovo radi, onda bi se digla kuka i motika. Ovo radi fini HNS, navodno građanska stranka, a zapravo klijentelistička stranka par excellence, uz suodgovornost predsjednika Vlade i njegove saborske većine. To su posljedice  nepromišljenosti, lakovjernosti, nedostatka planskog razmišljanja o dubrovačkoj budućnosti. Dubrovnik mnogi doživljavaju kao izvor prihoda, a ne kao vrijednost. Izborni rezultati to jasno pokazuju. To nam govori da će općenite okolnosti u Dubrovniku i dalje nazadovati. Dokle, vidjet ćemo – zaključio je.

Pročitajte još

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist