Aktualno

ZBOR GRAĐANA Davor Lucianović u povjerenstvu za Gradac: Vrtlar voli pilu, a ne voli motiku!

ZBOR GRAĐANA Davor Lucianović u povjerenstvu za Gradac: Vrtlar voli pilu, a ne voli motiku!

Na zboru građana gradskog kotara Pile-Kono u Gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika u utorak popodne predstavljen je Program za provedbu državnog, javnog, otvorenog za realizaciju u jednom stupnju i anonimnog natječaja krajobrazne arhitekture za park Gradac, a Davor Lucianović izabran je za predstavnika građana u povjerenstvu.

Gradska pročelnica Jelena Lončarić podsjetila je na početku skupa na noviju povijest parka Gradac koji obuhvaća oko 1,7 hektara.

Još 1997. godine krajobrazni arhitekt Bruno Šišić i arhitektica Katarina Ogresta izradili su projekt obnove parka nakon devastacije u Domovinskom ratu, ali tada nije bilo sredstava da se projekt i ostvari. Pitanje obnove parka opet je aktualizirano 2007. godine, a 2008. Vrtlar i tvrtka Acanthus proveli su procjenu stanja, međutim projekt nije nastavljen. Godine 2013. pokrenuti su razgovori sa stručnjacima koji su ranije radili na ovom projektu, a na kraju je zaključeno da je dokumentacija zastarjela, a stanje biljnog fonda degradirano te je potrebno krenuti ispočetka.

Predstojnica Zavoda za mediteranske kulture u Dubrovniku Sveučilišta u Dubrovniku Mara Marić i Nina Đuratović sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavile su bitne elemente Programa.

-Cilj natječaja je dobiti kvalitetno rješenje kao temelj daljnje projektne dokumentacije. Jako je bitan povijesni pregled. Znamo da je Društvo Dub 1898. godine zaslužno za osnutak parka, a park je prolazio kroz četiri faze. Prva je faza nastanka, druga faza između dva svjetska rata sa značajnim preinakama, potom treća faza nakon 50-ih godina, kada dr. Šišić uređuje dio puteva i padine, te četvrta faza od 60-ih godina do danas sa stihijskim odnosnom – rekla je uvodno Marić.

Istaknula je kako je čak 60 posto drveća u parku 4. i 5. stupnja boniteta te je predloženo njihovo uklanjanje.
-Obnova povijesne matrice, postojećeg vegetacijskog pokrova te uređenje i dooblikovanje bezsadržajnih prostora tri su najbitnija aspekta obnove parka – dodala je Marić, a kad je kao sadržaj spomenula manji ugostiteljski objekt s terasom na 25 metara četvornih na lokaciji neposredno do javnog WC-a nastao je žamor u vijećnici.

-Danas nije rasprava o sadržaju parka, već biramo predstavnika u povjerenstvu – nastojala je primiriti okupljene gradska pročelnica Jelena Lončarić.

-Tako je pisalo na internetu, da će biti ugostiteljski objekt, a nitko nije demantirao – uzvratili su okupljeni građani.

Pročelnica Lončarić apelirala je na prisutne da ne donose zaključke dok se ne upoznaju sa svim bitnim informacijama.

Zbor građana za svog predstavnika izabrao je Davora Lucianovića.

-Povijest je učiteljica života. Moj djed Frano Dabrović bio je tajnik Duba, a moj pradundo Mihanović je poklonio česmu za Gradac. Ovo je vrlo atraktivna lokacija, a prostor prema Dančama je koristio Gradac kao alibi za doći do te lokacije. Dijelim bojazan u vezi kafića, ali to nije najveća opasnost. Najveća je opasnost urbanizacija na padinama parkirališta. Predlažem da se taj dio poveže s parkom Gradac, Sveučilištem u Dubrovniku te visećim mostom do Čingrije – istaknuo je predstavnik građana u povjerenstvu Davor Lucianović.

-Vrtlar voli pilu, a ne voli motiku. Nema opravdanja da se na nekim mjestima nisu posadila nova drveća. Svi su nekada davali nešto svoje da se stvori nešto zajedničko, a sad je tendencija da se nešto zajedničko prodaje. To je za mene prostitucija – dodao je Lucianović.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist