Aktualno

DUBROVAČKI PODUZETNIK OTVORENO ZA DULIST Todorić Brbori ostao dužan milijune kuna!

DUBROVAČKI PODUZETNIK OTVORENO ZA DULIST Todorić Brbori ostao dužan milijune kuna!

Slom Todorićevog poslovnog carstva potresao je i dubrovačko gospodarstvo. Iako brojni dubrovački poduzetnici ne žele govoriti o svojim gubitcima i minusima koji su ostali za tsunamijem kojeg je izazvao krah koncerna Agrokora kojim je gospodario Ivica Todorić, jedan od njih, koji je možda i najviše pogođen, odlučno je ispričao svoju priču.

Poduzetniku Ivu Brbori, poznatom dugogodišnjem vlasniku butige DB Kantun na lapadskim Semaforima, a od pred dvije godine i Hotela Lapad, Todorići su dužni više milijuna kuna ili eura, svejedno. Brbora je još u rujnu 2015. godine prodao obitelji Todorić svoj dobro uhodani posao veleprodaje za iznos veći od 28 milijuna kuna. Riječ je konkretno o ugovorima s hotelskim kućama i ugostiteljskim tvrtkama s kojima je Brbora preko 15 godina poslovao i opskrbljivao ih svim namirnicama i pićima. Dio iznosa za kupnju veletrgovine Todorići su mu isplatili u novcu, dio od 1,8 milijuna eura je kompenzirao sa skladišnim prostorom Tiska u ulici dr. Ante Starčevića, a jedan dio iznosa još uvijek potražuje.

Brbora nije želio ulaziti u detalje oko točnog iznosa za kojeg je prodao biznis veletrgovine, ni onoga kojeg su mu dužni. Ipak, potvrdio nam je kako je prostor Tiska, koji mu je prodan umjesto isplate gotovine za veletrgovinu, precijenjen. Toliko su mu prikazali knjigovodstvenu vrijednost, dok je realna cijena skladišnih prostora Tiska, potvrdili su nam dubrovački procjenitelji nekretnina, niža za bar četiri do šest milijuna kuna.

Lex Agrokor zaustavio naplatu mjenica
-Ma vjerujem da ću uspjeti izvući barem polovicu preostalog potraživanja. E, da sam bio samo dobavljač već bi naplatio svoje dugovanje, međutim imam mjenice koje sam trebao aktivirati na početku sezone, tijekom lipnja i srpnja ove godine. Kako se u travnju dogodio Lex Agrokor, sve je stalo i sada čekam nagodbeno vijeće kako bi riješio svoja potraživanja – ispričao nam je Ivo Brbora, koji je ipak optimističan i vjeruje kako će se uspjeti naplatiti. Njegovi su odvjetnici stupili u kontakt s privremenim upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom i nagodbeno bi se vijeće trebalo sastati, po posljednjim informacijama kojima raspolaže, u roku od tri mjeseca.

-Ljudi mi po gradu govore da sam se zeznuo, pitaju me kako nisam znao što se događa s Agrokorom. Ma lako je sad govoriti. Ma sva’k’ je nešto znao, a zapravo nitko ništa nije znao. Na sastancima s Ivanom Todorićem i direktorom tvrtke Roto Marijom Primorcem, oni su spominjali nove kredite, neki čak od HABOR-a, jedan od 300 milijuna su podizali u prosincu, pa neki drugi od 50 milijuna. Sve se činilo kako treba – prisjeća se Brbora, koji nam je ispričao kako bi danas pristao i na povrat veletrgovine, barem jednog dijela, u zamjenu za dugovanje. Iznos ne bi kompenzirao s preuzimanjem neke od trgovina Konzuma. Navršio je sve uvjete za mirovinu, a uostalom, ističe, dovoljan mu je DB Kantun na semaforima u Lapadu, jedna od rijetkih privatnih butiga koju nisu ‘pojeli’ veliki trgovački lanci.

-Godinama su oni željeli moju veletrgovinu i ja sam nekako uspio odolijevati. Zadnjih sam godina radio oko 60 do 70 milijuna kuna prometa na godišnjoj razini. Todorići su mi dolazili u više navrata s papirićima na koje sam samo trebao napisati iznos za prodaju svog biznisa. Bila je to bitka do iznemoglosti. Na koncu su ostala smo dva grada u kojima Todorići nisu zagospodarili veleprodajom, Dubrovnik i Varaždin. Bili su sila, ni hrvatska država im nije bila ravna, sve su meli pred sobom. Kako sam baš negdje u to vrijeme kupio hotel Lapad odlučio sam se konačno na prodaju trgovine veleprodaje – govori nam Ivo Brbora. Njegova priča zapravo potvrđuje modus operandi obitelji Todorić, koji su svjesni loše poslovne situacije u svome carstvu, ipak išli u daljnja poslovna proširenja i svojevrsna preuzimanja. Željeli su zagospodariti cijelim biznisom veletrgovine, pa je tako 30. rujna 2015. ‘pao’ i Dubrovnik.

Todorić progutao hrvatske veletrgovine
-S njim se nitko nije mogao natjecati. Ma samo ću vam dati primjer ABC sira. Ja sam ga nabavljao direktno u Belju od samog proizvođača za 1,20 kuna po komadu, a Todorić ga prodaje za 80 lipa. Eto kako je on poslovao. Mali pored njega nisu mogli opstati. Sve ih je ‘progutao’. Cijela ova situacija je odraz našeg društva – rekao je Brbora, dodajući kako se cijeli život bori s nekim velikim, danas su to Todorići, prije Obrvani i Baraći. Što se tiče samih prostora u kojima u Dubrovniku posluje Todorićev Tisak trebali bi Brbori plaćati mjesečni najam, no zbog situacije u kojoj se nalazi cijela tvrtka i to je zapelo.

-Nadam se da ću taj prostor uspjeti prodati. Ukupno je tu 760 ‘kvadrata’ skladišta i uredskih prostorija i isto toliko dvorišta. Za sad ima i zainteresiranih, a najdalje u razgovorima sam stigao s turskim investitorima iz tvrtke Diamond Centar. Riječ je o tvrtci koja uskoro otvora svoje butige u zgradi na Pilama. Do Tiska je i parcela u vlasništvu Srećka Žuneca i zeta mu Ivana Valentića. Vidio sam njihov projekt na kojem su planirali graditi poslovnostambeni centar. Sada su turski investitori zainteresirani i za taj projekt, a ja sam Franu Beziću koji ih zastupa pri kupnji nekretnina dao kupoprodajni ugovor i rekao da ću prodati ‘Tisak’ za istu cijenu za koju sam ga i sam platio. Brbora potvrđuje kako su mu Todorići nudili još više nekretnina na širem području Dubrovnika i to parcelu u Komolcu od 8 tisuća metara četvornih, jednu u Župi, te još jednu nekretninu na samom užem dijelu Grada. On se ipak odlučio za Tisak, a prema Brborinim saznanjima Todorići su uspjeli riješiti – prodati sve tri navedene nekretnine koje su bile u njihovom vlasništvu.

Foto: DuList/Blog Ivice Todorića

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist