AktualnoUrednički izbor

NAKON REKONSTRUKCIJE LAPADSKE OBALE Zbog strujnog kabela Grad i Pašalić opet na sudu!

Kabeli frapa

Grad Dubrovnik i Marina Frapa upleli su se u novi sudski spor! I u onako lošim odnosima koji se vuku po sudovima zbog neriješenih pravnih pitanja gdje svaka strana ima pritužbu na onu drugu počevši od granica koncesije pa sve do nezakonito izdane dozvole za rekonstrukciju Lapadske obale, što tvrdi Pašalić, nova sudska parnica vodit će se zbog strujnog kabela! Naime, već nekoliko mjeseci nakon završetka rekonstrukcije Lapadske obale na dijelu u blizini Orsana, točnije trafostanice Orsan do prvog gata Marine Frape nalaze se strujni kabeli. Oni su položeni uz rub šetnice, u duljini dvadesetak metara, i naravno pobudili su zanimanje dijela sugrađana koji se pitaju je li riječ o ‘živoj’ struji, zabrinuti da bi netko mogao nastradati.

Iz Gradske uprave su nam odgovorili kako se radi o privremeno postavljenim kabelima, no sudeći prema stavu Marine Frapa, oni bi tu mogli biti nešto duže od ‘privremeno’ jer tim se kabelima napaja cijela marina u vlasništvu Franje Pašalića.

– Riječ je o privremenim kabelima (bypassu) koje je Grad kao naručitelj radova postavio kako bi se marina mogla bez prekida napajati električnom energijom za vrijeme trajanja radova na nasipu i obalnom zidu Lapadske obale – odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Kako bi se objasnilo zbog čega je došlo do spora treba se vratiti u vrijeme rekonstrukcije same prometnice i šetnice. Tada su, naime, tijekom radova oštećeni kabeli zbog čega je prekinuta opskrba električnom energijom Marini Frapa. Njihova privatna električna instalacija koja se protezala od trafostanice Orsan do gata u vlasništvu Marine Frape Dubrovnik prolazila je dijelom Lapadske obale. Pogrešnom procjenom zaposlenika izvođača Texo Moliora su tijekom iskopa, objasnili su iz Gradske uprave, lopatom bagera oštećeni postojeći kabeli položeni kroz obalu.

Kratki spoj

Izvođač je nakon navedene greške angažirao ovlaštenu tvrtku Elektro Team d.o.o. iz Dubrovnika koja je izvršila sanaciju oštećenih kablova vraćenih u nasip. Nakon saniranja su kabele provjerili iz neovisne i ovlaštene tvrtke Ing Atest iz Splita gdje je usuglašeno da sanirani kabeli zadovoljavaju sva važeća pravila propisana zakonom. Kada su kabeli sanirani i kada je potvrđeno da zadovoljavaju zahtjeve, dostavljena je polica osiguranja gradilišta na iznos od 132.722.81 eura za okolnu postojeću imovinu i objekte te 530.891.23 eura za odgovornost za nastalu štetu prema trećim osobama – odgovor je Grada.

No ono što je razvidno iz razgovora s vodstvom Marine Frapa je da nije samo oštećen jedan krak kabela koji se protezao iz trafostranice Orsan do ulaska u Marinu. Prilikom oštećenja kabela došlo je do kratkog spoja te su oštećeni i kabeli na samom području marine. Budući da je Grad smatrao kako je riješio problem s dva ‘bajpasa’, koja bez obzira što se kabeli nalaze u bužirima, iz Marine Frapa su stava kako su oni ipak prijetnja za prolaznike, ali i da neće odustati dok im se ne sanira cijela šteta jer šteta se ne odnosi samo na kabele koji ih opskrbljuju električnom energijom već i za optiku te se sada snalaze oko interneta.

Tužba protiv Grada

-Nakon ponovnog mjerenja Marina je učinila ponovo ateste od tvrtke Total Inspekt gdje se sada ustanovilo da su kabeli i njihova izolacija u gorem stanju nego što su bili kad je obavljeno mjerenje koje je naložio Grad Dubrovnik. Najgore je to što marina ne radi sada punim kapacitetom, a kada bude u punom pogonu moglo bi doći do stvarno velikih problema glede izolacije koja je stradala prilikom zagrijavanja. Ne treba podsjećati da nam je prilikom kratkog spoja izbio i požar te je samo srećom izbjegnuta ljudska, a i veća materijalna šteta. Od topline nastradali su kabeli. Zbog toga će tvrtka Laguna d.o.o. napraviti tužbu protiv Grada Dubrovnik – potvrdili su nam iz Marine Frapa. Vlasnik marine Franjo Pašalić nije dopustio izvođaču da sanirane kabele spoje u obližnji električni razvodni ormar jer, navode iz marine, u sadašnjoj situaciji nakon spajanja bi moglo doći do požara na gatovima i do štete nemjerljivih razmjera.

– Grad Dubrovnik je zadao rok od deset dana u kojem se nalaže vlasniku da izvrši spajanje saniranih i ukopanih kabela nakon čega će se privremeni kabeli ukloniti – objasnili su iz Grada ističući kako sudski vještaci trenutno osiguravaju dokaze nakon čega sud mora donijeti odluku o uklanjanju. Tako su marinu ovih dana posjetili sutkinja i sudski vještak.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist