Aktualno

Danas slavimo Korosante!

tijelovo 2022015

Danas katolici slave Tijelovo, Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili kako je među našim pukom uvriježeno – Korosante.

Ovaj katolički blagdan obilježava se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa, a u Hrvatskoj se vodi kao neradni dan i spomen je na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Tijelovo se kao blagdan pojavljuje u 13. stoljeću, odnosno uvodi se u Njemačkoj 1253. godine. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Prema priči vezanoj uz ovaj blagdan, augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu, što se u konačnici i dogodilo u 14. stoljeću.

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u 19 sati predslavit će dubrovački biskup Roko Glasnović.

Tijelovska procesija proći će ulicama Grada nakon mise, a u procesiji će se nositi Presveti Oltarski Sakrament s kojim će biskup podijeliti blagoslov na više mjesta zaustavljanja procesije.

Kako na ovaj dan pada Dan državnosti, na misi će se moliti i za domovinu.

Foto: Arhiva

Pročitajte još

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Dulist

U ponedjeljak radovi na gruškoj placi – otklanjaju se uočeni nedostatci na pokretnim tendama

Dulist