Zanimljivosti

Zbog poreza na imovinu, više razvoda?

Zbog poreza na imovinu, više razvoda?

Slavko Linić, ministar financija, na zajedničkoj sjednici Skupštine Udruge gradova i Udruge općina ovoga tjedna, još jednom je podsjetio načelnike i gradonačelnike kako će se od 2013. uvesti porez na imovinu

koji bi trebao biti izravan prihod jedinica lokalne uprave. Porez na imovinu bi trebao ići zajedno s novim zakonom o decentralizaciji koji bi na jedinice lokalne uprave prenio veće dužnosti iz socijalne, zdravstvene i školske sfere, donosi Slobodna Dalmacija. Porez na imovinu vezat će se uz vrijednost imovine i njezino korištenje, a zamijenit će dosadašnju komunalnu naknadu.

Podsjetimo, porez na imovinu je 2010. željela uvesti Jadranka Kosor, drugačijim obračunom poreza na vikendice.

Čini se da se još uvijek radi na utvrđivanju vrijednosti imovinskog praga (ili broju kvadrata) ispod kojega ne bi bilo oporezivanja imovine. Za sada se stoji pri stavu kako bi trebale biti najmanje dvije stope poreza, tako da se, na primjer ne bi oporezivale nekretnine (pojedinca ili domaćinstva) u vrijednosti do 100 tisuća eura, stopom od 0,5 posto bi se oporezivale dodatne nekretnine u vrijednosti od 100 do 200 tisuća eura, a stopom od jedan do dva posto vrijednost imovine preko 200 tisuća eura. Razlikovalo bi se služi li određena imovina za stanovanje, odmor, poslovanje, iznajmljivanje ili je neiskorištena. 

Ona imovina koja se iznajmljuje oporezovala bi se samo porezom na tu uslugu. Stručnjaci upozoravaju da bi se trebalo osnovati i povjerenstvo za određivanje vrijednosti kuća za odmor, a trebalo bi se voditi računa i krediti koji se otplaćuju za gradnju vikendica, a morat će se odrediti i plaća li porez vlasnik ili korisnik kuće za odmor.

Mogućnost uvođenja drastičnijeg poreza na vikendice, dovela je i do priča, navodiportal SD,  kako će roditelji prebacivati vikendicu na djecu, te da će možda doći i do naglih rastava braka kako bi supružnici svaki na prepisali nekretninu za stanovanje.
 

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović