Zanimljivosti

Zbirka riba bogatija za hamu i jedroglavku

Zbirka riba Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik bogatija je za dva eksponata vrsta jedroglavka Lophotus lacepede Giorna, 1809 i hama Argyrosomus regius (Asso, 1801).

 
Jedroglavka je vrlo rijetka riba u Jadranskom moru i do sada je zabilježena svega šest puta. Prvi primjerak ulovljen je u blizini Trpnja 1890., a zatim su slijedili ulovi kod Zadra 1901., Splita 1906., Trogira 1926., Paga 2006. i Župe dubrovačke 2011. Primjerci ulovljeni kod Splita i Zadra čuvaju se u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Jedroglavku ulovljenu u Župi dubrovačkoj Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik poklonio je Miljenko Ljubičić i jedini je primjerak ikad pohranjen u nekom hrvatskom prirodoslovnom muzeju.
 
Drugi vrijedan eksponat je regionalno izumrla vrsta u Jadranu riba hama. Najvjerojatniji uzrok njenog izumiranja je izlovljavanje pretežno nedoraslih primjeraka. Do naših obala hama može dolutati iz Južnog Jadrana, s područja rijeke Bojane, gdje je nekada bila česta, ali zbog antropoloških utjecaja posljednjih godina postala je jako rijetka. Svježi preparat ove vrste Muzeju su poklonili djelatnici Instituta za more i priobalje Dubrovnik.
 
Prepariranje eksponata ostvareno je zahvaljujući financijskoj pomoći Grada Dubrovnika.
Oba eksponata posjetitelji muzeja moći će vidjeti na izložbi „Ribe dubrovačkog kraja“, čije se otvorenje planira krajem godine.
 
 

Pročitajte još

Čak 60 natjecatelja na Prvenstvu upravljanih jedrilica Dragon Force 65!

Dulist

ĐURO LUBURA ‘Kad mobitel dođe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke’

Dulist

Pričaonica i radionica ‘Kako je sveti Vlaho postao zaštitnik Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija