Aktualno

Završio CUC 2017, najveća nacionalna konferencija o obrazovanju

Završio CUC 2017, najveća nacionalna konferencija o obrazovanju

U Dubrovniku je danas zatvorena 19. CARNetova korisnička konferencija CUC 2017 – najveća konferencija o obrazovanju u Republici Hrvatskoj.

Gotovo 1.100 sudionika, od čega 650 učitelja, pratilo je CARNetovu konferenciju koja se ove godine održala pod nazivom “Povezani znanjem (… 25 godina)“. Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva g. Bernard Gršić.

Bogat program, koji se sastojao od 15 stručnih radova, 44 radionice, 24 ogledna sata i 70 interaktivnih izlaganja, kao i prezentacija partnera iz pratećih industrija, privukao je raznoliku publiku koju, uz domaće nastavnike, obrazovne stručnjake i IKT profesionalce, čine sudionici i predavači iz regije.

Mijenja li tehnologija naš život, način na koji učimo, radimo i promatramo svijet oko sebe? Koliko je internet, čiji 25. rođendan Hrvatska slavi ove godine, promijenio naš život? Kako sve to utječe na školstvo, učenike i nastavnike? Je li poduzetništvo u obrazovanju važno te kako poticati i razvijati poduzetnički duh? Ovo su samo neka od pitanja na koja je ovogodišnja CARNetova konferencija probala dati odgovor, primjerice kroz plenarno predavanje na temu „Transformacija učitelja“ doc.dr.sc. Predraga Pala s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te kroz okrugli stol na temu „(Prvih) 25 godina interneta u RH“. Pozvana predavanja održale su i profesorica Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, na temu “Može li drugačije? “, gdje se diskutiralo o promjenama koje su našem obrazovnom sustavu potrebne, te gospođa Kati Tiainen iz tvrtke Microsoft, na temu “Digital Transformation and Education with experiences from Finland“.

Prvi dan konferencije obilježila je i prezentacija aktivnosti pilot projekta e-Škole, najvećeg projekta u području obrazovanja u državi, vrijednog 307 milijuna kuna i sufinanciranog EU sredstvima. Prezentaciju je održala zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta, Andrijana Prskalo Maček koja je predstavila najnovije e-Usluge i alate za poučavanje koji su razvijeni u sklopu ovog projekta koji uključuje 151 ravnatelja i više od 7000 nastavnika te kroz nastavu obuhvaća više od 23 000 učenika.

Na CARNetovom natjecanju pod nazivom “Pravi kaLibar za znanje” sudjelovali su nastavnici iz osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koji su izradom digitalnih nastavnih materijala u CARNetovom alatu Libar na temu „Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije“ potaknuli izvrsnost u izradi digitalnih nastavnih materijala. Na ovogodišnje je natjecanje bio prijavljen 21 digitalni nastavni materijal a Ocjenjivački sud je kao najbolji materijal odabrao rad pod nazivom «A kao Algoritam», autorice Jelena Radlović iz I. gimnazij, u Osijeku.

Međunarodni Programski odbor za najbolji stručni rad konferencije odabrao je rad “Hokus Pokus” autorica Karoline Dvojković i Sanje Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar.

Službeni jezik konferencije bio je hrvatski, a predavanja stranih predavača održana su na engleskom jeziku. Više informacija o konferenciji potražite na službenim stranicama konferencije.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist