DuList IN

Završili još jedni Mirisi Božića u Konavlima!

Završili još jedni Mirisi Božića u Konavlima!

Završeni su šesnaesti Mirisi Božića u Konavlima, koji su i ove godine privukli velik broj posjetitelja svih događanja u okviru ove tradicionalne konavoske manifestacije.

U manifestaciji je sudjelovalo više od dvadeset obitelji predstavnika ponude ruralnog turizma u Konavlima sa svojom ponudom hrane, vina i tradicijskih proizvoda.

-Posebno raduje činjenica da su ove godine dio Mirisa Božića bile i novootvorene kušaonice koje su obogatile ne samo ovu manifestaciju nego i agroturističku ponudu Konavala – navode iz Agroturizma Konavle.

Kao i svake godine do sada, Mirisi Božića u Konavlima imali su i kulturnu i tradicijsku i humanitarnu komponentu.

Tako je manifestacija započela 21. prosinca ‘Svečanom humanitarnom večerom’ za više od 120 uzvanika. Večeru su pripremala konavoska domaćinstva: Agroturizam Kameni Dvori, Izletište Ivankovi, Konoba Mrs&Mr Caput, OPG 1610 i Seoska kuća Čilipi koji su kasnije sudjelovali i u ‘Danima zelene menestre, baštine i vina’.

Večer su obogatili nastupi akademika Luka Paljetka te zdravičara Ilije Kesovije ali i glazbenika Antuna Tota Rilovića, Nene i Barbare Ćorak, Maje Grgić Novaković i Tea Martinovića kao i Davora Čupića. Na večeri su se predstavili i dugogodišnji prijatelji i suradnici Udruge Agroturizam Konavle: Općina sv. Petar u Šumi iz Istre, Udruga Sport za sve Goričan iz Međimurja te Turistička zajednica Belišće i Udruga vinara i vinogradara Martinovo brdo iz Baranje. Ovom zajedničkom akcijom prikupljena su sredstva za Zakladu Otac Ivan Fjorović studentima slabijeg imovnog stanja.

Program je već sljedećeg dana donio iznimno posjećeni koncert tradicionalnih kolendi i božićnih pjesama ‘Izišla je zvijezda Danica’ održan u pridvorskom samostanu. Domaćin KUD Stjepan Radić ugostio je Pučki zbor Konavle i klapu Jadran, dok je nažalost najavljivana mješovita klapa Vežilica u zadnji tren zbog bolesti morala otkazati svoj nastup.

‘Večer vina i zabave’ 23. prosinca u Domu kulture Čilipi zasjenila je sve do sada održavane vinske događaje u Konavlima s bogatim izborom konavoskih vina čak 12 konavoskih vinara te velikim brojem posjetitelja koji su došli kušati vina i se zabaviti uz Middle age Party i DJ Mira. Čak 28 ekipa sudjelovalo je u borbi za prestižnu nagradu najboljega u Mirisno božićnom pub kvizu DUB PUBa, a pobjednik je bila ekipa Noriaki Kasai, dok su prošlogodišnji pobjednici Ljutice zauzele drugo mjesto u ukupnom poretku, a samo 0.5 bodova lošija bila je ekipa Malo vitra na trećem mjestu. Za sve posjetitelje osiguran je bio i finger food te vinski gulaš kao i druga iznenađenja.

Tri dana ‘elene menestre, baštine i vina’ sigurno su najišćekivaniji dio programa Mirisa Božića posljednjih godina. Nude mogućnost svim posjetiteljima da se u tri dana besplatno obiđu Zavičajni muzej Konavala, Sokol Grad, Odjel za arheologiju, Samostan sv. Vlaha kao i Knežev dvor u Pridvorju ali i brojne kušaonice vina i tradicijskih proizvoda kao i da uživaju u najstarije zapisanom jelu ovih područja – Zelenoj menestri.

Mirisi Božića spadaju u događaje koji se ne propuštaju te koji svake godine uvode nove sadržaje i podižu standarde javnih događanja dubrovačkog kraja. A manifestacija ne bi bila toliko uspješna bez mnogobrojnih članova Udruge, volontera i sudionika programa koji su doprinijeli da se manifestacija sve ove godine održava.

Pročitajte još

EKSKLUZIVNO ZA DULIST Ana Rucner će opet pozdraviti ljeto na Srđu, najavljuje najbolji koncert!

Maria Prkut

NAKON OBJAVE SNIMLJENE EMISIJE NA HTV-U MATIJA VUICA PORUČILA KOMENTATORIMA Samo pišite ljudi, ako vas to veseli, a moja tuga je moj štit!

Dulist

Pripremila Jannette Razum – čokoladni lava kolačići

Dulist