Zanimljivosti

Zavod za javno zdravstvo objavio brošure o cijepljenju

Cijepljenje

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uputili su obavijest kako su objavljene dvije brošure u vezi cijepljenja.

Obavijest prenosimo u cijelosti:

“Republika Hrvatska ima dugogodišnju tradiciju cijepljenja. Cijepljenje je najveći medicinski uspjeh 20. stoljeća i cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti. Prema dosadašnjim znanstvenim spoznajama koristi cijepljenja uvelike nadmašuju potencijalnu štetu.

U Hrvatskoj je nažalost sve prisutnija antivakcinalna kampanja koja za posljedicu ima i pad broja cijepljene djece u određenim područjima. To može dovesti do velikog porasta broja oboljelih od bolesti protiv kojih se cijepimo s posljedičnim teškim komplikacijama, pa i smrtnih slučajeva.

Zbog svega navedenoga naš Zavod je odlučio izdati dvije brošure na temu cijepljenja. Brošura ‘Cijepljenje – istine i zablude’ namijenjena je zdravstvenim radnicima, kako bi što kvalitetnije i jednostavnije odgovorili na pitanja roditelja i pacijenata. Upravo za roditelje, ali i za sve koje zanima ova tema, osmišljena je druga brošura ‘Cijepljenje – pitanja i odgovori’.

U brošuri su dati odgovori na neka od najčešćih pitanja. Navodi u brošurama imaju izvore u stručnoj i znanstvenoj literaturi. Roditelji žele najbolje za svoju djecu, pa ih treba razumjeti i u slučaju odbijanja cijepljenja. Zato je važno prihvatiti njihovu zabrinutost i argumentirano odgovoriti na njihove nedoumice.

U brošurama su obrađeni razlozi koji se često navode kao povod za odustajanje od cijepljenja. Demantirana je tvrdnja kako zarazne bolesti nestaju zbog većeg standarda i boljih uvjeta života, a ne zbog cijepljenja.

Ako se bolest i smatra iskorijenjena u određenoj zemlji, važno je održavati visoki stupanj procijepljenosti pučanstva jer uvijek postoji mogućnost unosa iz zemalja u kojoj je bolest još uvijek prisutna.

Epidemija zaušnjaka u Dubrovniku 2005. godine pokazala je da su oboljele one osobe koje zbog ratnih zbivanja nisu bile cijepljene ili su nepotpuno cijepljene.

Prema podacima iz Europske unije u posljednjih nekoliko godina, na 1.000 oboljelih od ospica, jedan umre, a na 5 oboljelih, jedna osoba bude hospitalizirana. Budući je 2010. i 2011. g. došlo do naglog porasta broja oboljelih od ospica u EU, Europska komisija izdala je preporuku o minimalnom 95%-tnom cijepnom obuhvatu.

U brošuri se još navode i komplikacije bolesti iz kalendara cijepljenja na koje smo pomalo i zaboravili, upravo jer su ove bolesti rijetke zahvaljujući cijepljenju (slika 1.). Zorni primjeri su deformiteti i smrti novorođenčadi zbog rubeole majke, sterilitet i gluhoća zbog zaušnjaka, te smrt zbog ospica i hripavca.

Tiskano izdanje brošure namijenjene roditeljima moći će se dobiti kod liječnika cjepitelja, dok se u pdf formatu može u svako doba pogledati na našim internetskim stranicama www.zzjzdnz.hr.”

Na grafikonu: Prosječan godišnji broj oboljelih od bolesti protiv kojih se cijepimo prije i nakon uvođenja cijepljenja (u petogodišnjim razdobljima)

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1878. Rođen prvi dubrovački ilirac Antun Kaznačić

Dulist

PRVI PUT ZAJEDNO NAKON 37 GODINA 8.c prebirao po uspomenama iz školskih klupa

Dulist

Otvorena izložba slika Ratka Rudića

Dulist