Zanimljivosti

Zašto nas je strah petka trinaestog?

Svakog petka trinaestog zapitamo se – odakle uopće ideja o lošoj karmi tog dana?

Paraskavedekatriafobija, odnosno nerazumni strah da će nam se u petak trinaestog dogoditi nešto loše, povijesno se povezuje s događajem iz 14. stoljeća, kada je francuski kralj Filip IV. viteški red templara osudio zbog hereze i dao ih spaliti na lomači. Dogodilo se to na petak trinaestog, pa je ta kombinacija postala simboličan nadnevak koji donosi nesreću.

Poznato je kako u svijetu ne postoje adrese s brojem 13, nema 13-og kata ni izlaza na aerodromu koji nosi taj broj.

– Petak 13. je jedan sasvim običan dan. Petak 13. se događa jedanput, dvaput, pa i triput godišnje. Nije da su se izdogađale sve povijesne nezgodacije baš tog petka 13., nije da su se dogodile baš neke velike erupcije, katastrofe –  smatra numerolog Milivoj Lassić.

– Strah od petka koji pada trinaestog u mjesecu je neopravdan. Zapravo bismo se trebali bojati utorka koji pada dvanaestoga dana u mjesecu – tvrdi slovenska numerologinja Irena Šek.

Numerološki najnegativniji naboj zapravo ima utorak koji pada 12. u mjesecu jer bi to mogao biti dan materijalnih teškoća ili loših odluka koje će onemogućiti postizanje životnih ciljeva, tvrdi numerologinja. Stoga, upozorenje praznovjerima, idući utorak 12. bit će u lipnju!

Pročitajte još

Pogledajte izložbu podvodnih fotografija u Sponzi

Dulist

Više od 220 tisuća ljudi gledalo je lani hrvatske filmove

Dulist

SJEĆATE LI SE? Na današnji dan 2012. Dubrovnik i okolicu zahvatila ciklona ‘Gabor’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija