Zanimljivosti

Zanimljiva tradicija: Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja?

Zanimljiva tradicija: Znate li zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja?

Šunka, jaja, mladi luk, rotkvice, hren, francuska salata… Sve je to dio brojnih uskrsnih stolova. Jeste li se ikada pitali zašto na Uskrs jedemo šunku i jaja?

Tradicionalno se na Uskrs jela janjetina i to kao dio večere. Ta je tradicija stara više od 3 000 godina, a potječe od židovskog blagdana Pashe, koji slavi oslobođenje Izraelaca i njihov egzodus iz Egipta. Žrtveno janje uvijek je bilo sastavni dio Pashe, od kosti koljenice do pečenja na stolu za večeru. Kad su neki od Židova prešli na kršćanstvo, nastavili su ovaj običaj na Uskrs koji se u mnogim dijelovima svijeta zadržao sve do danas.

Zašto jedemo šunku na Uskrs?

Međutim, kako je tijekom Drugog svjetskog rata vuna postala vrlo popularna tkanina, ubijalo se sve manje janjadi, a time je postalo dostupno i mnogo manje mesa za Uskrs nego u prošlosti. I upravo tu na njeno mjesto stupa šunka, današnji simbol Uskrsa. Naime, tijekom stoljeća farmeri su razvili način konzerviranja mesa tijekom zimskih mjeseci, a do dolaska Uskrsa i proljeća, ono je bilo spremno za jelo.

Osim toga, šunka je cjenovno mnogo pristupačnija od janjetine, a ta je razlika bila zamjetna i u prošlosti. Primjerice, 1950. godine u Sjedinjenim Američkim Državama jedan je janjeći but koštao 74 centa, a čitava šunka bila je dostupna za 62 centa. To je omogućilo i kreativnost u pripremi šunke pa se zato i danas jede na brojne načine te je i neizostavni dio hrvatskih uskršnjih stolova, mnogo češće nego janjetina.

Ipak, čak i u mitologiji postoji priča zašto se danas na Uskrs jede šunka. Prema babilonskom mitu, božica Ishtar je s Baalom, bogom Sunca, začela sina Tammuza. Njega je pak u šumi ubila divlja svinja nakon čega je božica narodu naredila da se svake nedjelje jede svinjetina. Jednom godišnje obilježavala se njegova smrt čemu je prethodilo 40 dana posta, što se može povezati s 40 dana korizme.

Zašto jedemo jaja na Uskrs?

Velik dio uskršnjeg obroka čine i jaja. Jaja su tradicionalno vezana uz ponovno rođenje, pomlađivanje i besmrtnost. S obzirom na to da se Uksrs, kao dan dan Isusova uskrsnuća, uvijek slavi na proljeće kada se priroda ponovno budi i „rađa“, jasno je zašto jaja ljude podsjećaju na novi život. No zanimljivo je i to da su u vrijeme ranog kršćanstva jaja bila zabranjena tijekom 40 dana korizme, a ponovno su se smjela jesti baš na sam Uskrs, piše zadovoljna.hr.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist