DuList IN

ZANIMLJIVA RADIONICA Kako se prave mljetski, šporki i žrnovski makaruli?

ZANIMLJIVA RADIONICA Kako se prave mljetski, šporki i žrnovski makaruli?

DEŠA – Dubrovnik je u okviru programa ‘U susret Festi’ organizirala radionice izrade mljetskih, šporkih i žrnovskih makarula koja se održala u prostorijama DEŠE u Lazaretima.

Radionica izrade mljetskih makarula pod vodstvom Jany Hansal, predsjednice DEŠE održala se u srijedu, 31. siječnja, a radionica izrade žrnovskih i šporkih makarula održala se danas i vodila ju je Ana Grgić, zaposlenica DEŠE.

Program je realiziran i financiran kroz projekt Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika. Ovim projektom unapređuje se upravljanje kulturnom baštinom s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštine te proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika. Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, DEŠA je partner u projektu, a financira se iz sredstava EU kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Festa sv. Vlaha idealna je prilika za naučiti kako se spravljaju neka tradicionalna jela našeg kraja. Mljetski makaruli, ručno izrađeni te potom začinjeni češnjakom i servirani s kozijim sirom, uče nas strpljenju jer svaki od njih da bi se pripravio prolazi kroz vrijedne ruke vješte domaćice. Domišljatosti nas pak uče žrnovski makaruli; naime ovi makaruli oblikuju se uz pomoć igle za pletenje. Naposljetku, šporki dubrovački makaruli uče nas zahvalnosti, uče nas cijeniti svaki komad namirnice koji nam je na raspolaganju. Želja nam je ovim radionicama, ne samo uveličati Festu i prenijeti tradiciju, već i očuvati pozitivne vrijednosti u ljudima.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić nova Miss Universe Hrvatske

Dulist

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist