Aktualno

Zahtjev za ispravak informacije Miha Rozića na članak objavljen na portalu dulist.hr 21.10.2020.

Zahtjev za ispravak informacije Miha Rozića na članak objavljen na portalu dulist.hr 21.10.2020.

Sukladno čl.42.- 46. Zakona o medijima obraćam Vam se sa zahtjevom za ispravak informacija koje je Vaša kuća, DULIST d.o.o., objavila u tjedniku DU LIST dana 21. listopada 2020., u tekstu članka „Mi smo pravi vlasnici zemlje Miha Rozića. Već 17 godina smo s njime na sudu“ koji je objavljen na str. 6. i 7., u tekstu koji glasi:

„Pokojni otac Miha Rozića ,Niko Rozić došao je kupiti u našeg djeda sedam tisuća kvadrata i platio je jednu trećinu, s time da druge dvije trećine nikada nije platio – Dužević i Mišić.
MI NE MOŽEMO VIŠE ŠUTJETI, Miho Rozić nije, niti je ikada bio, vlasnik čestice zemlje 738/1 k.o. Ston, tj. parcele poviše uvale Prapratno gdje je zasadio svoje „stoljetne“ vinograde, već je ta zemlja u vlasništvu Antuna Ljubića i nakon njegove smrti njegovih unuka Darka Mišića i Maria Duževiča . Također , ne radi se ni o kakvim stoljetnim lozama i maslinama, već je Rozić lozu počeo saditi 2000.-ih nakon velikog požara u kojem je izgorjela gusta vegetacija te nisko raslinje koje je tu bilo – započeli su svoju priču Mario Dužević i Darko Mišić koji su se DuListu obratili nakon što je pelješki vinar Miho Rozić javnost „podigao na noge“ svojim apelom prema Vladi i Hrvatskim cestama kako bi, istaknuo je u pismu, zaštitio svoje stoljetne vinograde od prisilnog ulaska Hrvatskih cesta u njegov posjed radi izgradnje pristupne ceste budućeg Mosta Pelješac (čvor Prapratno).“

Sporni, citirani dio teksta u cijelosti je iskonstruiran i klevetnički te sadrži niz neistinitih navoda iznesenih isključivo s ciljem da se moj položaj, Miha Rozića, kao stranke u postupku izvlaštenja osobno i profesionalno diskreditira te da se neistinitim navodima postigne „prednost“ pa i pritisak na pravosudna i upravna tijela u postupcima koji su pokrenuti pred nadležnim Općinskim sudom u Dubrovniku i drugim upravnim tijelima radi zaštite i uređenja vlasničkih prava na predmetnoj čestici zemlje na lokaciji Mili.

Stoga radi istinitog informiranja javnosti zahtijevam da u prvom sljedećem broju tjednika DuList na istoj stranici te na internetskom izdanju tjednika DuList objavite ispravak u kojem će biti sadržani istiniti činjenični navodi kako slijedi:

Otac Miha Rozića, Niko Rozić je živ, te osporava navode koje su gosp. Dužević i Mišić naveli u citiranom dijelu teksta u cijelosti.
Vinogradi, koji su prisilnim uvođenjem u posjed HC dana 12.10.2020. u 8,30 sati na česticama 738/14, 738/15 i 738/16 sve k.o. Ston, stari su od 25 do 200 godina, s tim da su na dijelu gdje su vinogradi sađeni prije 25 godina prethodno je bile masline, koje su iskrčene i posađena je vinova loza.
Gosp. Dužević i Mišić, kao niti njihov prednik, Antun Ljubić, nikada nisu bili u posjedu ove zemlje.
Činjenica je da je Antun Ljubić čest.zem. 738/1 k.o. Ston višekratno prodavao , i to 1958. godine je cijelu česticu prodao Matu Roziću, predniku Vinka Rozića, i na tu činjenicu prilaže se Ugovor o kupoprodaji čest.zem.738/1 k.o. Ston. Nadlaje, Antun Ljubić prodaje 1970. godine dio čestice zem.738/1 k.o. Ston Niku Roziću, ocu Miha Rozića, koji je živ i jako se dobro sjeća da su u vrijeme kupoprodaje tu već bili zasađeni vinogradi i maslinici koje je obrađivao još njegov djed i pradjed. Isto tako, Antun Ljubić je prodao Niku Roziću i dio čest.zem.25/1 k.o. Boljenovići, u uvjerenju da se radi o čest.zem.738/1 k.o. Ston, a koja je i sada upisana kao državna imovina.
Ja, Miho Rozić i moja obitelj, više stoljeća živimo od uzgoja autohtone vrste vinove loze-plavca malog, proizvodimo vrhunska vina, uzgajamo masline i proizvodimo ekstra djevičansko maslinovo ulje, i jedni smo od rijetkih vlasnika kojima se izgradnjom ove državne ceste oduzima kultivirano poljoprivredno zemljište od kojeg i živimo. To nije slučaj s gosp. Duževićem i Mišićem, koji nikada niti su posjedovali (kako oni tako ni njihovi preci) a niti su ikada obrađivali ili na bilo koji način kultivirali mediteranski krš, koji je isključivo radom i trudom naših predaka, u nadi da će i naša djeca nastaviti s tom djelatnosti, pretvoren u visokovrijedno poljoprivredno zemljište podobno za uzgoj autohtone vrste plavca malog i maslina.
Istina je da je Antun Ljubić, prednik gosp. Duževića i Mišića, dva puta primio kupoprodajnu cijenu za dio čest.zem.738/1 k.o. Ston koja sada nosi oznake čest.zem.738/14, 738/15 i 738/16 k.o. Ston, prvi put 1958. od Mata Rozića, prednika Vinka Rozića i drugi put od Nika Rozića, oca Miha Rozića 1970. te da su sada godp. Dužević i Mišić treći put za istu zemlju imaju sada od države primiti isplatu, određenoj u toč.3. rješenja Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije KLASA: UP/I-943-04/20-01/67 od 1. srpnja 2020., u ukupnom iznosu od 710.752,20 kn , tj. svaki za po 355.362,60 kn i to kao suvlasnici. Prilaže se preslik rješenja.
Točno je da je pokrenut postupak pred Općinskim sudom u Dubrovniku radi uređenja vlasničkih odnosa sa stvarnim vlasnicima i posjednicima na čest.zem. 738/1 k.o. Ston u kojem kao tuženi sudjeluju gosp. Dužević i Mišić.

Poštovanje,

Miho Rozić

Izjava suvlasnika

Izjava suvlasnika 2

Izvadak iz zemljišne knjige

Kupoprodajni ugovor

Rješenje-imovinsko pravni ured

Rješenje imovinsko pravni ured 2

Rješenje imovinsko pravni ured 3

 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist