Aktualno

Do rebalansa otežana isporuka lijekova, veledrogerijama 1,84 milijarde kuna

Lijekovi (Shutterstock Images LLC)

Nakon rebalansa proračuna veledrogerijama će se isplatiti ukupno 1,84 milijarde kuna. Naime, kako donosi Večernji list, ministar financija Zdravko Marić izjavio je nakon današnjeg sastanka, kako će se kroz rebalans za Ministarstvo zdravstva biti osigurana 1 milijarda i 340 milijuna kuna te dodatnih 200 milijuna za HZZO za plaćanje lijekova ljekarnama, a to je ukupno milijarda i 840 milijuna kuna.
Cilj je prema ministrovim riječima rokove plaćanja svesti na 180 dana, a sve troškove iznad toga riješiti. Kazao je i kako je preduvjet za plaćanje unutar zakonom predviđenog roka od 60 dana moguće jedino ako nema generiranja novih dugova za što je nužno donijeti i mjere koje će to omogućiti. -Problematika je složena i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ne dođe do poremećaja u lancima opskrbe, poglavito lijekova ali i da je paralelno s rješavanjem ovih problema nužno donijeti i mjere koje će dovesti do toga da ne dođe do generiranja novih obveza – izjavio je.
No, dugovi prema veledrogerijama nisu jedini problem hrvatskog zdravstva.
Dugovi prema veledrogerijama su između 4,5 i 5 milijardi kuna a ukupni drugovi zdravstvenog sustava s 30. rujnom su došli na 10,5 milijardi kuna. Sustav mjesečno generira prosječno 220 milijuna kuna novih obveza, a u protekla dva mjeseca je dinamika čak i ubrzana s obzirom na covid”, kazao je ministar financija.
Do rebalansa će trajati otežana isporuka lijekova zdravstvenim ustanovama.
-Do rebalansa možemo samo najaviti da ćemo imati otežanu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda. Isporuka je otežana  jer se i mi susrećemo s određenim blokadama dobavljača i nestašicama lijekova tako da ne možemo isporučiti ono što nemamo na zalihama – rekla je predstavnica veledrogerija Dijana Percač.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist