Aktualno

Zabranila bi fotomontažu

Zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica u četvrtak je u Saboru kazala da joj nije jasno kako u novi Kazneni zakon, u članke koji se tiču klevete i sramoćenja, nije ušla i slika, fotografija i fotomontaža

– Mene su posebno zaintrigirala ova dva članka koja se odnose na sramoćenje i klevetu. Imam jedno pitanje predlagatelju, a i svima vama, a vi svi znate da slika govori više od tisuću riječi. Nigdje se ne spominje slika, ni fotografija ni fotomontaža. Zašto govorimo samo o činjenicama, o nekim neistinitim činjeničnim tvrdnjama, pa čak tamo u obrazloženju govorimo o njemačkim terminima… uvrede, ogovaranje, trač, pa se na kraju došlo do najboljeg hrvatskog izraza koji se zove sramoćenje. Pod tim sramoćenjem nije samo verbalno ni činjenica neistinita, nego su i fotografije, fotomontaže. Govorim o ovome jer imam stvarno slučajno vrlo neugodna iskustva na lokalnoj razini u lokalnim medijima – rekla je u Saboru HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica.

Za komentar ove Šuičine inicijative net.hr je pitao SDP-ovca Nenada Stazića, predsjednika saborskog Odbora za medije.
– To je bedastoća. Fotomontaža je tipična karikatura, što bi još zabranila? Satiru? –  kazao je Stazić, dodavši da su HDZ-ovci "očito pogođeni pojavom karikatura, ali što mogu kad su karikaturalne osobe".

net.hr-ov ilustrator Siniša Mareković je također zgrožen Šuičinim prijedlogom. Kaže, forma fotomontaže kao karikature postoji otkad postoji Photoshop, a nisu je zabranjivali ni u doba Feral Tribunea.

Pročitajte još

Crnogorski premijer: Pronašli smo opremu ukradenu tijekom napada na Dubrovnik

Dulist

ZAŠTO SE DUGO ČEKA ZA IZVADITI KRV? Iz bolnice navode razloge stvaranja velikih gužvi

Dulist

ATLANT POLIKLINIKA Pobrinite se za svoje srce

Dulist