Aktualno

ZA TRI I POL SATA DO OTOKA! Uvodi se brzobrodska dnevna linija Dubrovnik – Lastovo

ZA TRI I POL SATA DO OTOKA! Uvodi se brzobrodska dnevna linija Dubrovnik - Lastovo

Dubrovnik bi od početka sljedeće godine trebao biti svakodnevno povezan brzobrodskom linijom s otokom Lastovo. Putovanje do Lastova bi trajalo oko 3 i pol sata, a cijena karte izvan sezone bi koštala 75 kuna, dok bi u sezoni iznosila 95 kuna. Otočani bi plaćali, svega 60 kuna! Uz Lastovo, dnevna brzobrodska veza bi pokrivala Dubrovnik s Korčulom, ali i otoke Korčulu te Lastovo. Ta vijest dolazi iz Agencije za obalni linijski pomorski promet iz koje smo doznali koji su sve postupci do sada provedeni.

– Linija je uvedena kao državna linija Odlukom Vlade RH o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu od 21. svibnja 2020. godine. Sukladno toj Odluci linija bi se održavala brzim brodom kapaciteta 250 putnika, jednom dnevno što bi uključivalo jedno polazno-povratno putovanje –  iznijela je za Dulist direktorica agencije Paula Vidović.

Agencija za obalni linijski pomorski promet po izvršnosti Odluke 21. svibnja 2020. godine pristupila je preliminarnim izračunima i projekciji linije te su oni pokazali da će linja biti neprofitabilna obzirom na zahtjevne uvjete održavanja i planirani cjenik.

– Maksimalno vrijeme trajanja putovanja bi iznosilo oko 3 sata i 20 minuta (35 minuta), a brodari u svojim ponudama mogu predlagati i manje vrijeme trajanja plovidbe ovisno o brzini broda. S lokalnim samopupravama će se usuglasiti red plovidbe, a s ciljem da brod stiže u Dubrovnik u jutarnjim satima te se vraća u popodnevnim na otok, ovisno o potrebama otočana.

ZA TRI I POL SATA DO OTOKA! Uvodi se brzobrodska dnevna linija Dubrovnik - Lastovo

– Agencija je u ovom trenutku okončala izradu Programa državne potpore za uslugu od općeg gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza na toj državnoj liniji, koji se temeljem Zakona o državnim potporama upućuje Ministarstvu financija na mišljenje. Ministarstvo financija daje svoje mišljenje u roku 45 dana. Po dobivanju pozitivnog mišljenja na Program državne potpore, Agencija će započeti s pripremom otvorenog postupka javne nabave usluge javnog prijevoza na toj liniji, a natječaj bi očekivano bio objavljen u kolovozu 2020. godine. Obzirom da se posupak provodi temeljem Zakonu o javnoj nabavi, Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom  prometu te Zakona o državnim potporama te nekoliko podzakonskih propisa, Agencija mora postupati po  rokovima koji iz tih propisa proizlaze, pa trajanje postupka može potrajati očekivano između 4 i 6 mjeseci, ovisno o eventulanim žalbama ponuditelja, a što Agencija kao odgovorni naručitelj mora uzeti u obzir – pojasnila je ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet, ističući kako bi po okončanju postupka, linija planirano započela s održavanjem najkasnije do  1. siječnja 2021. godine.

 


Cjenik:
Dubrovnik – Lastovo (75 kn u izvansezoni, 95 kn u sezoni, 60 kn za otočane)
Dubrovnik – Korčula (70 kn u izvansezoni, 90 kn u sezoni, 55 kn za otočane)
Korčula – Lastovo (45 kn u izvansezoni, 60 kn u sezoni, 35 kn za otočane)

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović