Aktualno

ZA TRI I POL SATA DO OTOKA! Uvodi se brzobrodska dnevna linija Dubrovnik – Lastovo

Dubrovnik bi od početka sljedeće godine trebao biti svakodnevno povezan brzobrodskom linijom s otokom Lastovo. Putovanje do Lastova bi trajalo oko 3 i pol sata, a cijena karte izvan sezone bi koštala 75 kuna, dok bi u sezoni iznosila 95 kuna. Otočani bi plaćali, svega 60 kuna! Uz Lastovo, dnevna brzobrodska veza bi pokrivala Dubrovnik s Korčulom, ali i otoke Korčulu te Lastovo. Ta vijest dolazi iz Agencije za obalni linijski pomorski promet iz koje smo doznali koji su sve postupci do sada provedeni.

– Linija je uvedena kao državna linija Odlukom Vlade RH o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu od 21. svibnja 2020. godine. Sukladno toj Odluci linija bi se održavala brzim brodom kapaciteta 250 putnika, jednom dnevno što bi uključivalo jedno polazno-povratno putovanje –  iznijela je za Dulist direktorica agencije Paula Vidović.

Agencija za obalni linijski pomorski promet po izvršnosti Odluke 21. svibnja 2020. godine pristupila je preliminarnim izračunima i projekciji linije te su oni pokazali da će linja biti neprofitabilna obzirom na zahtjevne uvjete održavanja i planirani cjenik.

– Maksimalno vrijeme trajanja putovanja bi iznosilo oko 3 sata i 20 minuta (35 minuta), a brodari u svojim ponudama mogu predlagati i manje vrijeme trajanja plovidbe ovisno o brzini broda. S lokalnim samopupravama će se usuglasiti red plovidbe, a s ciljem da brod stiže u Dubrovnik u jutarnjim satima te se vraća u popodnevnim na otok, ovisno o potrebama otočana.

– Agencija je u ovom trenutku okončala izradu Programa državne potpore za uslugu od općeg gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza na toj državnoj liniji, koji se temeljem Zakona o državnim potporama upućuje Ministarstvu financija na mišljenje. Ministarstvo financija daje svoje mišljenje u roku 45 dana. Po dobivanju pozitivnog mišljenja na Program državne potpore, Agencija će započeti s pripremom otvorenog postupka javne nabave usluge javnog prijevoza na toj liniji, a natječaj bi očekivano bio objavljen u kolovozu 2020. godine. Obzirom da se posupak provodi temeljem Zakonu o javnoj nabavi, Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom  prometu te Zakona o državnim potporama te nekoliko podzakonskih propisa, Agencija mora postupati po  rokovima koji iz tih propisa proizlaze, pa trajanje postupka može potrajati očekivano između 4 i 6 mjeseci, ovisno o eventulanim žalbama ponuditelja, a što Agencija kao odgovorni naručitelj mora uzeti u obzir – pojasnila je ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet, ističući kako bi po okončanju postupka, linija planirano započela s održavanjem najkasnije do  1. siječnja 2021. godine.

 


Cjenik:
Dubrovnik – Lastovo (75 kn u izvansezoni, 95 kn u sezoni, 60 kn za otočane)
Dubrovnik – Korčula (70 kn u izvansezoni, 90 kn u sezoni, 55 kn za otočane)
Korčula – Lastovo (45 kn u izvansezoni, 60 kn u sezoni, 35 kn za otočane)

Pročitajte još

Strabag i Avax žele graditi čvor Brijesta, ponude im veće od procijenjene vrijednosti radova

Dulist

Uskoro dodjela grobnih mjesta na Dupcu. Cijene nešto niže, ali bez opreme

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Dubrovačka bolnica bogatija za novi monitor vitalnih funkcija i binokularni oftalmoskop

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija