Zanimljivosti

Vraća se gradska straža

Vraća se gradska straža

Mladići s helebardama, od sutra će, u večernjim satima od 19.30 do 21.30 pa sve do konca ljeta, čuvati ulaze s Pila i s Ploča te pri smjeni straže u mimohodu prolaziti Stradunom, što će sasvim sigurno ponovno izazivati oduševljenje posjetitelja Dubrovnika ali i stanovnika Grada.

Dubrovnik je svoju gradsku stražu kao turističku atrakciju uveo 2005. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj slijedeći trendove s početka ovog stoljeća koji su zagovarali oživljavanja povijesnih gradskih jezgri, muzejskih institucija i ostalih kulturnih znamenitosti.

Nakon Dubrovnika svoju povijesnu  „Kravat pukovniju“ napravio je Zagreb, Split je oživio gladijatore, Šibenik je dobio gradsku stražu.

Obuku dubrovačkih gradskih stražara obavljala je Povijesna udruga „Ragvseum“, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća bila je priznata kazališna kostimografkinja Danica Dedijer.
 
Govoreći o povijesnim činjenicama napomenimo da je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima , koji su stražarili ispred vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije. Također, kao utvrđeni grad, Dubrovnik je u stoljećima svoje povijesti morao imati stražu koja je budno pratila zbivanja izvan zidina i upozoravala na potencijalne napadače koje spominje Lukša Beritić u svojoj knjizi  „Dubrovački miri“ kao dubrovačku stražu koja je marširala gradom.
 
 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist