Zanimljivosti

VOLITE LI BALANČANE? Ukusna namirnica za kraj ljeta

VOLITE LI BALANČANE? Ukusna namirnica za kraj ljeta

Plodovi balančane su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama, no najpoznatija je kod nas duguljasta balančana, tamnoljubičaste boje.

Ova zanimljiva  biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. stoljeću balančana se počela uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama. Plodovi su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka. U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore balančane, a poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Dobrobiti balančane su: štiti imunološki sustav, poboljšava cirkulaciju, čuva zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje stres, usporava rast stanica raka, štiti od virusa, ublažava probavne i želučane tegobe, pospješuje mršavljenje i detoksikaciju, čuva zdravlje očiju, pomaže u kontroli dijabetesa…

Balančana je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama. Kod kupovine birajte teže plodove i radije kupite nedozrele, nego prezrele plodove. Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo pa nejestivi.

Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu.

Balančanu možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju.  Ovo zdravo i hranjivo povrće poznato je po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti na sljedeći način; narežite plod na komadiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist