Kultura

Vodimo vas na autorski koncert Đela Jusića!

Vodimo vas na autorski koncert Đela Jusića!

DuList u suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama dvoje naših čitatelja daruju s po dvije ulaznice za autorski koncert Đela Jusića pod nazivom "Ulicama moga Grada", koji će se na programu Igara održati u ponedjeljak, 5. kolovoza u 21.30 sati ispred Katedrale.

Kao i uvijek, potrebno je biti brz i na našu e-mail adresu info@dulist.hr poslati e-mail poruku s naslovom "Đelo Jusić", imenom i prezimenom te kontakt brojem.

Podsjetimo, na koncertu će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar, zbor Libertas, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Maroje Brčić na gitari uz ravnanje Đela Jusića.

Rođeni Dubrovčanin,  skladatelj, aranžer, dirigent i gitarist maestro Đelo Jusić je u Dubrovniku našao izvore svojih stvarateljskih nadahnuća. Kozmopolitski i slobodarski duh Grada, bogata kulturna baština, podneblje Mediterana i Levanta te suvremeni glazbeni izričaj, neizbježno su utjecali na njegov rukopis. Cijeli svoj život vezao je za rodni grad, pa je stoga i svoja  nadahnuća najviše nalazio promatrajući život Grada, šetajući njegovim ulicama, upijajući njegovu ljepotu i sklad.
Skladati je počeo 60-tih godina prošloga stoljeća kada je utemeljio Dubrovačke trubadure, a nakon toga i dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik. Skladao je više od tisuću pjesama, od kojih mnoge doživljavamo kao popularne narodne melodije koje se neprekidno izvode diljem svijeta već pola stoljeća pa zaboravljamo da im je autor upravo ovaj najplodniji i najnagrađivaniji hrvatski skladatelj.

Na pozornici ispred Katedrale, dijelove iz opere „Andaluzija“ izvest će Dubravka Šeparović Mušović, Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, koja je život posvetila pjevanju i operi te je danas  jedna od najtraženijih hrvatskih umjetnica na europskoj glazbenoj sceni.
„Koncert za gitaru i orkestar“ s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom izvest će Maroje Brčić, mladi, nagrađivani gitarist i član Dubrovačkog gitarskog trija, koji je nastupao na svim važnijim festivalima i koncertnim podijima u Hrvatskoj i gostovao u više europskih zemalja te u SAD-u. Novonastala „Orkestralna suita“ koja će biti praizvedena još je jedna posveta bezvremenskoj ljepoti Grada, baš kao i suita „Dubrovački kantuni“.
Uslijedit će „Istina o Gradu slobode“ za koju su tekst napisali nadbiskup Želimir Puljić i Luko Paljetak, a progovara o besmislu rata. Koncert će završiti poznatom Jusićevom orkestralnom obradom triju uspješnica slavnog The Beatles četverca iz Liverpoola nazvanom „The Beatles Fantasy“.

Ova 'dubrovačka' glazbena večer koja je posveta voljenomu Gradu ne bila moguća bez Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kojemu je ovo, nakon opere „Cosi fan tutte“ i koncerta „Happy Birthday Mr. Britten“, treći nastup na ovogodišnjim Igrama, kao ni bez mješovitog zbora Libertas koji djeluje od 1980.  godine i nezaobilazni je sudionik kulturnih manifestacija u gradu i županiji, a do danas je ostvario više od 300 nastupa uključujući i one na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Inače, ulaznice za koncert dostupne su online na www.dubrovnik-festival.hr te u prodajnim uredima Igara u Festivalskoj palači i na Stradunu po cijenama u rasponu od 150 do 400 kuna. Svi stanovnici grada i županije ostvaruju popust od 30 % pri kupnji ulaznica na blagajnama Ljetnih igara.

Pročitajte još

RADOVI MALENIH KREATIVACA Motivi najvećeg hrvatskog komediografa u Domu Marina Držića

Dulist

UMJETNIČKA GALERIJA Promocija autobiografske knjige umjetnice Vlaste Delimar

Dulist

Proljetni ciklus radionica dubrovačkog govora za učenike petih razreda

Dulist