Kultura

FOTO “Hollywood stars” Mercedes Bratoš

FOTO "Hollywood stars" Mercedes Bratoš

„Hollywood stars“, izložba dubrovačke likovne umjetnice Mercedes Bratoš otvorena je u Florinom Domu u subotu navečer.

Mercedes Bratoš je rođena u Dubrovniku, 1979. godine. Godine 1999. je završila srednju umjetničku školu „Luka Sorkočević" u Dubrovniku, smjer slikarski dizajner u klasi prof. Luka Piplice. Iste 1999. godine upisuje Accademia di belle arti (Firenca), te 2005. diplomira u slikarskoj klasi prof. Umberta Borelle. Imala je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, članica je HDLU-a i LIKUM-a, a živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

"Tehnika koju Mercedes Bratoš koristi i način na koji oblikuje svoj novi ciklus odmak je od njezinih dosadašnjih načina formiranja i transformiranja stvarnosti. Ovoga puta gledatelj je kroz audio- vizualni doživljaj uključen u ugođaj koji igra zvuka i svjetlosti odašilje u prostor kao što film u svijet odašilje sliku jedne intenzivnije i drugačije stvarnosti.

Slika je instalacija koja svijetli, blista, pjeva, a slikarsko platno ispunjeno akrilnom bojom samo je podloga, ali i temeljni dio instalacije na kojemu počiva neka drugačija stvarnost koja poziva i izaziva u promatraču udivljenost pred vremenom Hollywooda istinskih velikana filmskog platna. Često se zamislimo nad vlastitom ili prošlošću svijeta općenito te se s uzdahom poželimo vratiti u vrijeme kada konzumerizam i kapitalizam nisu na svakom koraku upućivali kako je vrijeme novac, a emocija i maniri nepotreban teret.

Čovjek 21.stoljeća nema vremena za uživanje u lijepom. Instalacije Mercedes Bratoš u  promatraču i kada zatvori oči ostavljaju ugodu, ljepotu koja ostaje u nama i za trenutke kada se opet povlačimo svatko u svoj svijet, svatko u svoju stvarnost. Print koji prikazuje holivudske zvijezde pedesetih godina prošloga stoljeća ima za ulogu predočiti svu ljepotu toga vremena koja izbija na površinu upravo kroz likove kultnih filmova.

Glazba u spoju sa svjetlošću koja dolazi iz okvira usmjerava promatrača i omogućuje mu sudjelovanje u audio-vizualnom događaju i put kroz vrijeme. I u tom smislu ova izložba je odmak od autoričina dosadašnjeg načina rada budući prijašnji ciklusi njezinih radova upućuju na kronologiju njezina likovnog i osobnog razvoja.

Ovoga puta autorica se bavi retrospekcijom i promatračem, njezina osoba nije vidljiva ni prisutna u prvom planu. U žarištu zbivanja je aktivni promatrač unutar kojeg se i odvija završni segment izložbe."

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović