Kultura

FOTO “Hollywood stars” Mercedes Bratoš

„Hollywood stars“, izložba dubrovačke likovne umjetnice Mercedes Bratoš otvorena je u Florinom Domu u subotu navečer.

Mercedes Bratoš je rođena u Dubrovniku, 1979. godine. Godine 1999. je završila srednju umjetničku školu „Luka Sorkočević" u Dubrovniku, smjer slikarski dizajner u klasi prof. Luka Piplice. Iste 1999. godine upisuje Accademia di belle arti (Firenca), te 2005. diplomira u slikarskoj klasi prof. Umberta Borelle. Imala je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, članica je HDLU-a i LIKUM-a, a živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

"Tehnika koju Mercedes Bratoš koristi i način na koji oblikuje svoj novi ciklus odmak je od njezinih dosadašnjih načina formiranja i transformiranja stvarnosti. Ovoga puta gledatelj je kroz audio- vizualni doživljaj uključen u ugođaj koji igra zvuka i svjetlosti odašilje u prostor kao što film u svijet odašilje sliku jedne intenzivnije i drugačije stvarnosti.

Slika je instalacija koja svijetli, blista, pjeva, a slikarsko platno ispunjeno akrilnom bojom samo je podloga, ali i temeljni dio instalacije na kojemu počiva neka drugačija stvarnost koja poziva i izaziva u promatraču udivljenost pred vremenom Hollywooda istinskih velikana filmskog platna. Često se zamislimo nad vlastitom ili prošlošću svijeta općenito te se s uzdahom poželimo vratiti u vrijeme kada konzumerizam i kapitalizam nisu na svakom koraku upućivali kako je vrijeme novac, a emocija i maniri nepotreban teret.

Čovjek 21.stoljeća nema vremena za uživanje u lijepom. Instalacije Mercedes Bratoš u  promatraču i kada zatvori oči ostavljaju ugodu, ljepotu koja ostaje u nama i za trenutke kada se opet povlačimo svatko u svoj svijet, svatko u svoju stvarnost. Print koji prikazuje holivudske zvijezde pedesetih godina prošloga stoljeća ima za ulogu predočiti svu ljepotu toga vremena koja izbija na površinu upravo kroz likove kultnih filmova.

Glazba u spoju sa svjetlošću koja dolazi iz okvira usmjerava promatrača i omogućuje mu sudjelovanje u audio-vizualnom događaju i put kroz vrijeme. I u tom smislu ova izložba je odmak od autoričina dosadašnjeg načina rada budući prijašnji ciklusi njezinih radova upućuju na kronologiju njezina likovnog i osobnog razvoja.

Ovoga puta autorica se bavi retrospekcijom i promatračem, njezina osoba nije vidljiva ni prisutna u prvom planu. U žarištu zbivanja je aktivni promatrač unutar kojeg se i odvija završni segment izložbe."

Pročitajte još

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

RADIONICA U VIDRINOM DOMU Sveti Vlaho i Marin Držić zajedno u voljenom Gradu

Dulist

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija